Cia Wahlgren. Foto: Jenny Strindlöv
Cia Wahlgrens hemmagjorda saffransessens. Foto: Jenny Strindlöv
Saffransbullar, saffranessens och saffransbiscotti. Foto: Jenny Strindlöv
Saffra, saffran, saffran... Foto: Jenny Strindlöv
Cia Wahlgren kan knepen för att få saffransbullar som är både fluffiga och saftiga. Foto: Jenny Strindlöv
Cia Wahlgrens saffransbullar. Foto: Jenny Strindlöv
Cia Wahlgren, ordförande för Sjöbo handelsklubb. Arkivbild Foto: Jenny Strindlöv

Perfekta lussebullar till julminglet

Julbak Efter åratal av lussebak har sockerbagare Cia Wahlgren slutligen kommit fram till det perfekta receptet. Hemligheten? Havremjölk och sprit.

Cia Wahlgrens ultimata saffransbullar
Ingredienser:
3 dl havremjölk
2 pkt torrjäst
Saffran (hemmagjord essens, cirka 1 tsk)
150 g mjölkfritt smör
2 dl socker (varav 1 dl till att doppa bullarna i)
10-12 dl vetemjöl

Så här gör du:
Blanda 3 dl havremjölk med saffranessensen. Blanda därefter med med jästen och 1 dl socker. Rör runt. Tillsätt 3 dl vetemjöl och låt stå cirka 10 minuter tills luftbubblor bildas i smeten. Häll över smeten i en degblandare och tillsätt resten av mjölet tills degen blir fast (om du inte har en degblandare är det bara att knåda på). Tillsätt det rumstempererade smöret och knåda tills det blivit helt upptaget av degen. Låt degen jäsa 30 minuter. Baka ut till runda bullar och låt sedan degen jäsa ytterligare 30 minuter. Baka i ugnen på 175 grader i cirka 10 minuter. Pensla bullarna med smält mjölkfritt smör och doppa dem sedan i socker. Ät och njut!

Hemmagjord saffranessens
Koka upp en halv deciliter vatten med en halv deciliter socker. Ta från plattan och blanda i 8 paket saffran. Tillsätt sedan en halv deciliter konjak (eller någon annan starksprit). Klart!  Blandningen står sig bra över hela julen.

– Det här var nog det godaste jag någonsin smakat, ropar en litet barn från ett av borden Cia skrattar. De gyllengula saffransbullarna är en återkommande klassiker som stamgästerna brukar fråga efter redan i november. En och annan skulle förmodligen höja på ögonbrynet om de visste att bullarna var veganska – det vill säga helt fria från komjölk, ägg och smör.

Men efter att genom åren ha testat alla möjliga lusserecept har Cia och hennes kunder på Mina sockerdrömmar enats om en klar favorit. Det vinnande receptet ger bullar som är både saftiga och fluffiga.
– Jag använder havremjölk istället för komjölk. Vanlig mjölk är tung och behöver väldigt mycket jäst för att orka lyfta, medan havremjölk är lättare och innehåller protein som boostar jästen. Dessutom tillför havremjölken en viss smak.
Och faktum är, berättar Cia, att de flesta bagare bakar både bröd och bullar med vatten istället för mjölk. Det handlar inte om snålhet, utan om att bullarna på så sätt blir fluffigare.

Kärleken för fluffighet är också anledningen till att Cia inte penslar sina bullar med ägg.
– Gör man det så stör man jäsningsprocessen. Vill man ha fluffiga bullar så ska man inte pensla dem alls innan man sätter in dem i ugnen. Om du vill att bullarna ska få lite glans är det bättre att pensla dem med lite mjölkfritt smör efteråt. Doppar man dem sedan i socker så tar det fram dessutom fram saffranssmaken bättre.

Saffran ja. Det gula guldet. Den lilla men oh så viktiga ingrediensen för ett lyckat julbak.
– Jag älskar saffran! Jag har ett kilo i mitt kassaskåp där hemma. och använder det i alla möjliga bakverk. Alla mina sparpengar luktar saffran, skrattar Cia.

Saffran må vara världens dyraste krydda, men genom att göra sin egen saffranessens kan man få ut mer än dubbelt så mycket smak än vad man får om man använder kryddan rakt upp och ned, lovar Cia. Genom att koka upp vatten och socker och sedan tillsätta saffran och konjak får man ut maximalt med smak.
– Det är ett helt oslagbart sätt att utvinna saffranssmaken. Jag tycker det blir godast med konjak, men det fungerar bra med rom eller någon annan starksprit också, bara det inte är något som skär sig med de andra smakerna, till exempel anis.

Skulle man få lite bullar över eller råka glömma en plåt i ugnen där bullarna blev för torra för att äta som de är så har Cia en lösning för det med.
– Skiva bullarna och kör in dem på en plåt i ugnen i cirka 20-30 minuter på 120 grader så får du saffransskorpor. Om du vill kan du krossa dem och strö över en dessert, det blir jättegott!

 

Cia Wahlgrens ultimata saffransbullar
Ingredienser:
3 dl havremjölk
2 pkt torrjäst
Saffran (hemmagjord essens, cirka 1 tsk)
150 g mjölkfritt smör
2 dl socker (varav 1 dl till att doppa bullarna i)
10-12 dl vetemjöl

Så här gör du:
Blanda 3 dl havremjölk med saffranessensen. Blanda därefter med med jästen och 1 dl socker. Rör runt. Tillsätt 3 dl vetemjöl och låt stå cirka 10 minuter tills luftbubblor bildas i smeten. Häll över smeten i en degblandare och tillsätt resten av mjölet tills degen blir fast (om du inte har en degblandare är det bara att knåda på). Tillsätt det rumstempererade smöret och knåda tills det blivit helt upptaget av degen. Låt degen jäsa 30 minuter. Baka ut till runda bullar och låt sedan degen jäsa ytterligare 30 minuter. Baka i ugnen på 175 grader i cirka 10 minuter. Pensla bullarna med smält mjölkfritt smör och doppa dem sedan i socker. Ät och njut!

Hemmagjord saffranessens
Koka upp en halv deciliter vatten med en halv deciliter socker. Ta från plattan och blanda i 8 paket saffran. Tillsätt sedan en halv deciliter konjak (eller någon annan starksprit). Klart!  Blandningen står sig bra över hela julen.

×