Elin Karlsson.
Amaryllis, jullykta gjord på kanelstänger och en klassisk julgrupp.
Elin Karlssons juldekorationer.
En klassisk julgrupp i en låg låda passar bra på soffbordet.
Klä amaryllislöken med mossa och vira ståltråd eller ett band för att hålla mossan på plats. Du kan också vira fast stjärnanis eller andra dekorationer kring löken.
Kanelstänger finns att köpa i alla möjliga storlekar. Använd den lite längre varianten för att skapa din egen jullykta. Lyktan sprider en härlig doft.

Låt kreativiteten blomstra

Köpingebro Julstjärnor, kottar, mossa och kanel. Floristen Elin Karlsson delar med sig av några enkla knep för att få julstämningen att blomstra.

Så sköter du dina julblommor
Julstjärnor: Vattna 1-2 gånger i veckan – oftare om du har det väldigt varmt hemma.
Lökblommor: Både hyacint och amaryllis har kraftiga lökar och behöver därmed väldigt lite jord och vatten för att klara sig. Det räcker med lite fukt då och då.

Att julen är en stor högtid märks inte minst inom blomsterbranschen. Så här års har floristerna fullt upp med att binda kransar, dekorera hos företag och leverera juliga blomsterbuketter till både höger och vänster.
– Det är på julen och på alla hjärtans dag man har som mest att göra, säger Elin Karlsson.
Elin jobbar som frilansande florist på bland annat Ystad saltsjöbad, men just den här morgonen har hon fullt upp med att piffa i sin butik på Svenstorpsvägen, cirka tio minuter därifrån. De första julstjärnorna har precis anlänt.
– Julstjärnan är en given klassiker under julen. Men när man köper den i butik så är det viktigt att den blir inpackad i papper eftersom den är väldigt känslig för kyla och drag.

Elin tar fram en låg låda och klär den invändigt med cellofan för att inte vattnet ska gå genom botten. Sedan placerar hon ett par julstjärnor och några sellaginellabollar omlott i lådan. Lite jord och grön plattmossa på det och vips så har hon lagt grunden till en klassisk julgrupp.
– När man gör sin egen julgrupp ska man komma ihåg att kombinera växter som vill ha ungefär lika mycket vatten. Och om man använder en högre låda så kan man ta lecakulor i botten. Sellaginellabollarna har samma gröna färg som mitten på julstjärnan och därför blir de väldigt fina ihop.
Sen är det bara att gå lös med dekorationerna. Elin själv väljer att placera några upp- och nedvända kottar och ett par röda julkulor i mossan. Och så en massa stjärnanis för doftens skull.
– Jag gillar det naturliga, inte när det blir för mycket krims krams och bling bling. Det är bara min dotter där hemma som vill ha lila discokulor i julgranen, säger Elin och skrattar.

Kanelstången är en klar favorit när Elin dekorerar. Förutom att den ger rummet en julig doft så är den också en källa till kreativitet. Elin visar hur man på ett enkelt sätt kan få ett gäng kanelstänger att förvandlas till mysiga jullyktor. Först trär hon ett gummiband runt en glascylinder – en liten vas eller ett vanligt dricksglas fungerar utmärkt – varpå hon ställer kanelstängerna innanför gummibandet. Sist av allt virar hon ett band runt kreationen så att gummibandet inte syns. Sen tänder hon ett blockljus som hon ställer ner i glasburken.
– Man kan använda den både som vas och som lykta, och det doftar underbart!

Så sköter du dina julblommor
Julstjärnor: Vattna 1-2 gånger i veckan – oftare om du har det väldigt varmt hemma.
Lökblommor: Både hyacint och amaryllis har kraftiga lökar och behöver därmed väldigt lite jord och vatten för att klara sig. Det räcker med lite fukt då och då.

×