Cecilia Arvidsson spritsar prydnadspepparkakor inför julen. Foto: Simon Lundh
Foto: Simon Lundh
Fina att hänga i fönstret! Foto: Simon Lundh
Rickard Ek med en annan decembertradition, lussekatten. Hans råd för att få den fluffig är att arbeta länge med degen och jäsa den ordentligt. Foto: Simon Lundh

Lyckas med pepparkakshuset

JULPYSSEL Att göra det perfekta pepparkakshuset är inte alltid. helt lätt När skär man ut fönstren? När dekorerar man? Vad använder man för att foga samman väggarna? Rickard Ek är bagerichef på Boijertz Café i Höör, och han har stor erfarenhet av att bygga pepparkakshus. Hemma blir det ofta till och med mer än så.

Tips om degen
– Snåla inte. Använd bra ingredienser och smör och grädde, inte mjölk till exempel. Det gör stor skillnad. Vi har haft samma recept under de 17 år jag har arbetat här och jag vågar inte ändra. Istället för att bara använda socker tar vi en del sirap också. Det ger en rundare smak och passar bra ihop med kryddorna.

Snart är det  det jul och sociala medier börjar svämma över med bilder på julkreationer av olika de slag. Däribland pepparkakshus. Och som alla vet kan inget hus, vare sig det är gjort av trä, tegel eller pepparkaksdeg, stå pall väder och vind, eller i detta fall, julnyfikna småbarnshänder eller glöggfryntliga vuxennävar, utan ett stabilt fundament.
– Kolla storleken till att börja med och gör en mall i kartong, säger Rickard Ek, bagerichef på Boijertz Café i Höör. Skär ut deg efter mallen och baka av det i ugn, kanske på lite lägre temperatur än om du hade gjort pepparkakor. Det gör den riktigt hård så att väggarna inte säckar ihop.

Efter halva baktiden är det dags för installation av fönster och dörrar.
– Då är degen fortfarande mjuk så då är det lättare att skära ut dörrar och fönster. Men då måste man också lägga den på mallen igen och klippa ut eftersom jäsmedlet gör att den flyter ut när man tar ut den ur ugnen.

Efter att byggdelarna har svalnat av ska de sättas ihop. Vissa använder choklad, andra kristyr. Rickard Ek använder bränt socker.
– Vissa gillar inte det för att man kan bränna sig, men det håller mycket bättre. Man doppar väggarna i pannan och sen stelnar det på några sekunder.

Kristyr använder han däremot till väldigt mycket annat, istappar till exempel.
– Om du har en bra, seg kristyr kan man dra i den och sen släppa. Då ser det ut som istappar. Sen har jag alltid nonstop på taket, en marsipantomte i skorstenen och lite bomull så det ser ut som att det kommer rök. Jag brukar också använda sådant bakpapper man hade under kakor förr i tiden, som ser ut som spetsgardiner. Klipper man till dem ser de ut som just gardiner. Och använd mycket färger.

Och varför sluta där? Med sina egna, privata pepparkakshus har Rickard ibland låtit fantasin löpa fritt rejält.
– Vi har gjort hela tomtelandskap, med tomtar som åker skridskor på små speglar med florsocker så att det ser ut som is, och granar som vi har satt ihop på samma sätt som ett pepparkakshus och sen spritsat julgranskulor av kristyr.

Ett år fick tomtarna till och med åka rutschkana.
– Jag klurade ganska länge på hur jag skulle göra den innan jag kom på att jag kunde använda en sockerkaksform. Lägg bara lite ugnsfolie under och vänd den upp och ner så blir det perfekt.

Tips om degen
– Snåla inte. Använd bra ingredienser och smör och grädde, inte mjölk till exempel. Det gör stor skillnad. Vi har haft samma recept under de 17 år jag har arbetat här och jag vågar inte ändra. Istället för att bara använda socker tar vi en del sirap också. Det ger en rundare smak och passar bra ihop med kryddorna.

×