Var snäll i jul

MILJÖ Hur firar man en klimatsmart jul? Lisa Lindblad, Eslövs kommuns energi- och klimatrådgivare, ger sina bästa tips.

Vill du veta mer?
Om man vill veta mer kan man ringa rådgivningen, det vill säga Lisa Lindblad, kostnadsfritt på 0413-62159.

Snart är det dags för de tusen juleljusen att tändas, och det gör det bokstavligen talat under julen. Miljontals till och med, men i motsats till förr i tiden är det inte längre för planeten tämligen oskyldiga stearinljus vi talar om. Under julen skjuter energiförbrukningen i höjden, så hur ska man egentligen fira en klimatsmart jul?
– Det finns mycket att tänka på, säger Lisa Lindblad, Eslövs kommuns energi- och klimatrådgivare. Framförallt med äldre belysning. En glödlampa drar 80 procent mer energi än en LED-lampa. Och det är inte bara glödlamporna som fasats ut, även halogen- och andra lågenergilampor är på väg bort. Det är LED som gäller.

Något som hindrat folk från att köpa just LED-lampor är priset, men det har sjunkit betydligt, enligt Lindblad.
– Eftersom de håller mycket längre blir det därför i princip samma kostnad.

Att vara sparsam med sin belysning funkar också.
– Det behöver ju vara tänt i alla rum, så man kan se över sina behov. Och använda timer så att ljuset inte är på när solen är uppe.

Vissa lampor drar också mindre än andra.
– Det står på lampan hur mycket energi den drar. Effekten mäts i watt. Energimyndigheten har faktiskt tagit fram en app som heter Lampguiden som kan underlätta när man är i affären.

Och om man tycker det blir för mörkt men ändå vill spara energi kan man faktiskt byta lampskärm.
– En del julbelysning har mer moderna ramar istället för skärmar. Då gäller det att inte ha för skarp lampa om man råkar titta in i den.

Men det är inte bara ljuset som är en energitjuv. Resandet är en annan.
– Det är många som reser inför julen, så ta tåget eller bussen istället för att ge dig ut i julkaoset i trafiken.

Liksom maten.
– Se till att köpa ekologiskt och närproducerat och få så lite svinn som möjligt. Även julgranen bör man köpa närproducerad.

Och så julklapparna förstås.
– Köp inte för köpandets skull. Tänk till lite extra innan du köper den där sista julklappen och köp bara det som det finns behov av. Sen slängs mycket bland vanliga sopor under julen. Fortsätt källsortera. Ljusslingor hamnar alltid lite här och var, men det är elektronikavfall. Sist men inte minst, skippa elektroniken och umgås. Spela spel istället!

 

Vill du veta mer?
Om man vill veta mer kan man ringa rådgivningen, det vill säga Lisa Lindblad, kostnadsfritt på 0413-62159.

×