Simon Axéll-Thoor är dryckesexpert som arrangerar dryckesprovningar runt om i hela Sverige. Foto: Privat
Gillar du glögg? Prova att dricka den både varm och kall. Foto: Colourbox

Kan du din glögg?

DRYCK En av våra starkaste jultraditioner är glöggen, men när, var och hur ska den drickas? Och till vad? Dryckesexperten Simon Axéll-Thoor från Onslunda hjälper oss att reda ut bland traditionerna.

Glöggens ursprung kan spåras ända tillbaka till 1500-talet. Då gjorde man vin som blivit surt efter långa transporter med skepp drickbart igen genom att hälla socker i det. Namnet i sig kommer från att man glödgar drycken ifråga, och det behövde inte vara just vin.
– Vi i Sverige har tagit vår tradition från Holland, säger dryckesexperten Simon Axéll-Thoor. De glödgade brännvin. I Sverige drack vi uppvärmd cognac, men det blev så dyrt att vi sedermera bytte till vin.

Vad är då hemligheten bakom en bra glögg?
– Jag tycker att man ska göra sin egen. Ta ett fylligt rödvin och spetsa med cognac och kanske koriander och nejlika, till exempel. Eller, en Chianti, som i sig har mycket vinbär och körsbär, kan funka bra med svartpeppar och lite apelsin för sötma.

Eller så kan man använda vitt vin.
– Ta en bra mineralrik Chardonnay, med till exempel gröna äpplen. Det räcker med en 60-70-kronors Chardonnay på systemet och några Granny Smith-äpplen. Det blir jättegott.
Själv föredrar han dock rött.
– Helt klart, och jag tycker att man ska våga prova lite mer sensationella smaker. Som årets glögg från Blossa. Den heter Old Dehli och har smak av curry och indiska kryddor. Ändå lyckas de alltid få till de här svenska glöggkryddorna.

En helt vetenskapligt ogrundad känsla är att de flesta svenskar dricker sin glögg varm, men Axéll-Thoor tycker att det går lika bra att servera den kall. Kanske är det till och med bättre.
– Folk tror att smakerna kommer fram mer när man värmer upp den, men det kan nog vara tvärtom. Old Dehli funkar till exempel perfekt kall med lite krossad is.

När man dricker glögg är också olika, före maten, efter eller kanske till och med under själva middagen. För Axéll-Thoor är glögg en fördrink.
– Jag tycker att den ska serveras när gästerna kommer och man kan mingla omkring. Om man vill servera något till kan det funka med dadlar, grönmögelost och pepparkakor om det är rödvinsglögg. Framförallt ostar. Eftersom vitvinsglögg är lite mer fruktigt är det frågan om man ska äta något alls egentligen, men i så fall är den mer till desserter, som ris à la Malta.

×