Per-Axel ”Pax” Sjöholm är tränare i BK Viljans elitgrupp.

Slår ett slag för boxning utan hårda slag

BOXNING Varför slutar 70 procent av utövarna efter att de fallit för gränsen för att tävla som diplomboxare, alltså efter det att de fyllt 16 år? BK Viljans tränare Per-Axel ”Pax” Sjöholm, tillika ordförande i Sydsvenska Boxningsförbundet, har länge klurat på frågan.
Nu tror han sig ha hittat ett koncept för att även få vuxna att tävla efter diplomboxningsregler.

”Boxning hela livet – motion och koordination” har han döpt projektet till och påpekar att det ligger helt i linje med Riksidrottsförbundets vision 2020-25 under rubriken ”Idrott för alla”.
– Ett helt nytt koncept inom svensk boxning, påstår Pax.
– Vi kör det i samarbete med Skåneidrotten, som tände direkt på idén, i ett projektet som ska vara över tre år med löpande utvärderingar. Det ligger på planeringsstadiet men ska snart startas upp. Vi ska träffa alla sydsvenska klubbar inom kort. I BK Viljan satsar vi på detta och dessutom på ett speciell integrationsprojekt.

Det är statistiskt dystra siffror som fått Pax att tänka i nya banor och lansera en helt ny form av tävlingsboxning för vuxna och barn över 16 år.
– Boxningen tappar 70 procent av alla aktiva när de vid 16 år faller för åldersgränsen för diplomboxning, deklarerar Pax.
– 70 procent. Det är en väldigt hög siffra. Så vill vi inte att det ska fortsätta. Vi vill testa det här för att boxning på sikt ska kunna överleva.
I diplomboxning tillåter inte reglerna hårda slag mot huvudet och absolut ingen knockout. I stället är det de rent tekniska bedrifterna som premieras och poängbedöms.

– Här får man inte ens slå hårt. Och gör man det blir man varnad. Upprepas det blir man diskad, förklarar Pax.
Nu lanserar BK Viljan-tränaren idén om tävlingsboxning enligt diplomregler även för vuxna.
– Detta gör det möjligt att tävla långt upp i åldrarna utan att behöva bli hårt träffad och uträknad. Det är riktat till bredden och en möjlighet att på ett roligt och lekfullt sätt hålla i gång, oavsett ålder, utan risk för skador. Därför vill jag satsa på diplomboxning hela livet. Vi har även en variant utan några som helst slag mot huvudet, detta med tanke på etiska och medicinska skäl. Detta bör också ge oss en större medlemstillströmning och möjlighet även till ledartillströmning.
Han presenterar det nya projektet bara några dagar efter det att svenske stjärnboxaren Erik Skoglund opererats för en hjärnblödning och försatts i koma efter att han blivit illamående efter ett träningspass och akut fått uppsöka sjukhus.
– Men idén till vårt nya projekt kläcktes långt innan Skoglunds skada, poängterar Per-Axel Sjöholm.

×