Ny lärlingsutbildning kan starta nästa år

sjöbo Det behövs fler med kompetens inom kulturhistorisk byggnadsteknik. Därför planerar kommunen att starta en ny lärlingsutbildning nästa år.

Sedan i våras har ett projekt med stöd från Leader Sydöstra Skåne undersökt kompetensbehoven inom branschen för traditionellt byggnadshantverk. Genom en kartläggning av behoven både regionalt och nationellt har det framkommit att det finns ett stort behov av kompetens.
– Det finns en risk att kompetensen försvinner om ingenting görs. Det vi har kommit fram till är att den finns men vi behöver utbilda fler, säger Louise Andersson på Sjöbo kommuns strategienhet, som har varit med i projektet.

Kompetensen som behövs handlar om exempelvis fönsterhantverk, smide, snickeri/timmerman och halmtaksläggning.
– Det finns en enorm efterfrågan men väldigt få som kan lägga halmtak.

Nästa år planeras en ny lärlingsutbildning på ett år starta på vuxenutbildningen i Sjöbo. Det finns en tanke om att fokuset kommer ligga på skånskt, traditionellt byggnadshantverk.
– Historiskt sett har det inte byggts mycket hus i trä i Skåne utan man har använt mycket tegel som murats och putsats med kalkputs, säger Louise Andersson.
Hittills har 29 personer visat intresse och Kristina Petersson, rektor för vuxenutbildningen som sitter med i projektets styrgrupp, gläds åt vad som är på gång.
– Jag tycker det är oerhört intressant och väldigt viktigt. Kunskapen kommer behövas och det handlar även om att bevara den befintliga kunskapen så att den inte försvinner från oss, säger Kristina Petersson.

Dagens fråga

Borde damfotbollen få mer fokus och resurser?

  • Ja (68%, 105 Röster)
  • Nej (32%, 49 Röster)

Antal röster: 154

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×