Demonstranter protesterade i september i tyska Leverkusen mot Bayers köp av Monsanto. FOTO: DPA VIA AP/TT

Monsanto – kritiserad jätte

GLOBALT Multijätten Monsanto är dubbelt aktuell just nu. Till slut fick de tillstånd för glyfosat, som används i Monsantos växtbekämpningsmedel Round up, i fem år till. EU-kommissionen håller dessutom på att utreda om en annan multijätte, Bayer, ska få köpa Monsanto.

Senast den 22 januari kommer kommissionen med sitt svar.
Monsantos ledning sa efter viss tvekan ja och budet las på 128 dollar per aktie. Värdet på affären uppgår till närmare 66 miljarder dollar, motsvarande cirka 562 miljarder kronor. Det gör affären till den största hittills med en tysk köpare.
Många ser det här som ”ett avskyvärt äktenskap”. Bakom EU:s granskning ligger en oro om att fusionen skulle minska konkurrensen inom bekämpningsmedel och frö.

Bayer är, liksom den andra tyska kemijätten BASF, enligt den franska tidningen Libération, arvtagare till kemi- och läkemedelskoncern IG Farben, som levererade zyklon B som användes i de tyska koncentrationslägren. Bayer är i nutid känt för att tillverka aspirin och kontroversiellt i samband med växtskyddsmedel som Gaucho, som innehåller neonikotinoider, som tros ta död på bin.
Monsanto är hårt kritiserat internationellt för sin aggressiva saluföring av genmodifierade grödor. Företaget kontrollerar 90 procent av gmo-handeln i världen vilket gör det till en maktfaktor. Marie-Monique Robin, en fransk prisbelönad undersökande journalist som ägnat flera år till att studera Monsantos struktur och imperium, hävdar att Monsanto är ett av de mest kontroversiella företagen i industrisamhällets historia, och ett företag som alltid dolt den extrema giftigheten i sina produkter.

Hon gjorde 2008 den uppmärksammade dokumentärfilmen, den första i en film- boktrilogi: ”Världen sedd med Monsantos ögon från dioxin till gmo”. I dokumentären, som sänts i flera tv-kanaler, visar jordbrukardottern Marie-Monique Robin på ett pedagogiskt sätt hur Monsanto byggt upp sitt nätverk på fyra kontinenter i 46 länder.
Monsanto började med PCB och dioxin och har sedan strategiskt utvecklat kemiska bekämpningsmedel i jordbruket.
Marie-Monique Robin belyser i sin film hur Monsanto utverkat påtryckningar på politiker och industrin och hur obekväma forskare omplacerats eller avskedats.
Marie-Monique Robin visar också hur Monsanto förvanskat forskningsresultat som skulle påvisat ett klart samband mellan kemiska växtskyddsmedel och cancer.
2011 kom del två i trilogin ”Our daily poison” (Vårt dagliga gift) och 2014 del tre ”Sacrée Croissance” (Helig tillväxt).

Läs På landet

Webb-tv