Arkivbild.

Väktare sätts in i julruschen

Ystad Under julhandeln ska väktare patrullera i Ystads centrum. Det har köpmanna­föreningen och Ystads kommun ­beslutat.

– Det är för att förebygga butiksstölder och för att skapa trygghet, säger Peter Eriksson, ordförande i köpmannaföreningen.
Butiksstölderna har på senare år blivit mer organiserade, berättar Peter Eriksson. I våras nådde man en ”tipping point” och handlarna började använda sig av en app där man varnade varandra när man ut­sattes för stöld.
– Det kunde hända 1-2 gånger i veckan, säger Peter Eriksson.

I höstas samarbetade köpmannaföreningen med Österlens folk­högskola och väktarpraktikanter från skolans väktarutbildning patrullerade på stan. Det gav mersmak och till julhandeln, där det väntas rör sig mycket folk, går Ystads kommun in med 50 000 kronor som ska gå till finansieringen av väktare. Välbehövligt, enligt ordföranden i köpmannaföreningen.
– När det är så mycket folk har inte personalen möjlighet att hålla uppsikt på samma sätt, säger Peter Eriksson som hoppas att tilltaget ska göra att Ystadborna känner sig tryggare på stan men också att väktarna ska bli ett mer stående inslag i stadsbilden:

– Målsättningen är att kunna finansiera att ha väktare kontinuerligt mer eller mindre hela året, säger han.
De behöver inte vara närvarande hela tiden – bara vetskapen om att väktare dyker upp på stan då och då kan fungera avskräckande, tror Peter Eriksson.
– Det är som med parkeringsvakter. De finns ju inte där hela tiden, men man vet att de kan dyka upp och därför betalar man parkerings­avgiften.

Dagens fråga

Vill du ha ett extra val till riksdagen nästa år?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×