Staffanstorp

Sköt raketer mot bilar och personer

Staffanstorp
Staffanstorp Många Staffanstorpsbor larmade på tisdagskvällen polisen om stök och oro på torget vid rådhuset. Raketer sköts mot både bilar och personer men ingen ska ha skadats.

Polisen bekräftar att det var oroligt på torget på tisdagskvällen.


– Vi fick in väldigt många samtal från Staffanstorp där man larmade om att ungdomar sköt raketer på torget, bekräftar Håkan Persson på polisen i Kävlinge-Staffanstorp.

En patrull sändes dit lite senare och en person omhändertogs misstänkt för berusning och ringa narkotikabrott.

Några andra gripanden gjordes inte enligt den händelserapport som finns i nuläget.


– Det uppringare berättade var att ungdomar sköt raketer mot både bilar och personer.

Hur många bilar som skickas ut och när är en bedömning som görs av polisens ledningscentral vid varje tillfälle.

Att sikta och skjuta raketer mot personer är allvarligt.


– Det kan bestraffas som misshandel, säger Håkan Persson.

Enligt uppgift i SDS blev stämningen på torget under en stund även hotfull och ungdomar ska ha maskerat sig genom att dra upp sina huvor och skjutit en raket mot en kvinna som nattvandrat i centrum.

Den stökiga tisdagskvällen följde direkt på polisens trygghetsmätning som visade just på en kraftigt ökad oro för bråk och stök i centrala Staffanstorp.


– Vi har fokus på Staffanstorp, vi har ökat vår närvaro där och är där med jämna mellanrum. Ringer man in och berättar att det är stökigt skickar vi en bil så fort vi kan, säger Håkan Persson på polisen.


– I tisdags kväll var det väldigt många som ringde och berättade och det är vi jättetacksamma för.

Staffanstorp

Tomma skolor när barn och lärare flyttat till Gullåkra

Staffanstorp
STAFFANSTORP Staffanstorps kommun sitter just nu med två tomma skolor sedan elever och lärare på gamla Bråhögsskolan och Borggårdsskolan flyttat till nya Gullåkraskolan som officiellt invigs på fredag.

Nybyggda Gullåkraskolan kunde tas i bruk lagom till vårterminens start och det var en efterlängtad flytt för elever och pedagoger som länge hållit till i äldre, slitna lokaler i de andra skolorna.

Tomma lokaler

Konsekvensen av detta är dock att kommunen nu har två tömda, centralt belägna skolor som man måste fatta beslut om.

– Vi för just nu en dialog med kommunen om hur vi ska göra, säger Hampus Trellid, vd på Staffanstorps Centrum som ansvarar för kommunens fastigheter.

– Båda skolorna består till stor del av gamla moduler och en lösning kan vara att riva dem. Men något beslut är inte fattat. Om fastigheterna rivs är det oklart vad marken i så fall ska användas till, säger Hampus Trellid.

Kostnader

Klart är att kommunen inte är intresserad av att sitta med stora tomma skollokaler.

– Det innebär kostnader för oss eftersom vår personal måste åka dit och se till dem. Så vi behöver snabba beslut om vad som ska ske med dem, säger Hampus Trellid.

Staffanstorp

Nu säljer kommunen Esarps gamla skola

I Esarps skola finns även skolmuseum och Teodor Jönssons ateljé att beskåda.
Staffanstorp
ESARP Knappt har Staffanstorps kommun hunnit auktionera ut kvarlåtenskapen från Theodor Jönssons skingrade konstnärshem innan även fastigheten Esarps gamla skola säljs.
Skolbyggnaden finns sedan i måndags utlagd på Hemnet till försäljning för 3 600 000 kronor.

– Fastigheten sticker ut i vårt bestånd. Vårt uppdrag är att prioritera skolor och förskolor där vi har verksamhet, säger Hampus Trellid, vd på Staffanstorps Centrum.

Går med förlust

– Esarps skola ligger helt utanför vår verksamhet och passar inte in, därför säljer vi. Dessutom går den med 400 000 kronor i förlust varje år eftersom vi enbart har kostnader men inga intäkter för fastigheten, säger han.

Efter att kommunen flyttat sitt skolmuseum från Esarps gamla skola till hembygdsgården Åstradsgården i Staffanstorp stod den delen av byggnaden tom. Därefter såldes kvarlåtenskapen i Theodor Jönssons konstnärshem på auktion i mellandagarna. Även andra inventarier från skolan, som inte tillhörde konstnärshemmet, har tidigare sålts. Även Lukasgillet som haft lokaler i den gamla skolan har flyttat.

Bostäder

Tidigare har kommunen haft planer på att bygga om skolan till bostäder, men de planerna är skrotade.

– Det var 2016 som det fanns planer på bostäder i fastigheten men det gick inte att få ekonomi i det, säger Hampus Trellid.

– Vi har heller inget intresse av att driva det, vi är inget bostadsföretag.

I en del av skolbyggnaden bor också hyresgäster sedan många år. Konstnären Anders Emgård, född 1938, har sin bostad och ateljé i det gamla skolhuset i Esarp.

Hyresavtal

– De som bor där har ett hyresavtal med besittningsrätt, som är ett starkt skydd, och har således rätt att bo kvar, säger Hampus Trellid.

Hyresavtalet följer med i köpet när en ny ägare tar över.

– Nu hoppas vi på en bra affär, vi har två visningar inbokade, vi får väl se hur stort intresset är, säger Hampus Trellid.

I måndags lades annonsen om försäljning av skolan ut på Hemnet och efter bara en dag hade den haft 5 656 besök.

Hantverksby

Esarps skola ligger i en före detta hantverksby, Sånahusen i Staffanstorps kommun. Skolan byggdes 1909 i tidstypisk jugendstil. Esarps skola användes som skola fram till 1960-talet och därefter han man använt den som kommunalhus, bibliotek, fritidsgård. Här har Theodor Jönssons konstnärshem funnits liksom kommunens skolmuseum. Byalaget har använt lokalerna liksom Lukasgillet. Runt huset finns en stor uppväxt trädgård

Två visningstider av fastigheten är inlagda, torsdag 20 och måndag 24 januari 15-16.

Staffanstorp

Ansträngt läge inom skolan på grund av smittan

Staffanstorp
STAFFANSTORP Den omfattande smittspridningen av covid orsakar hög personalfrånvaro och gör att läget inom skola och förskola i Staffanstorp är ansträngt.

Många har testat positivt och är hemma på grund av det eller för att ta hand om sjuka barn eller sitter i karantän på grund av att anhörig är covidpositiv.

– Vi har ett ansträngt läge med mycket personalfrånvaro, som både orsakas av sjukdom och karantänsregler, säger utbildningschef Krister Åkesson i Staffanstorp.

Höll stängt

I fredags i förra veckan fick en förskola vara stängd på grund av för hög personalfrånvaro.

– Denna veckan har förskolorna lyckats att hålla öppet även om det är en fortsatt hög personalfrånvaro.

– Flera klasser har tillfälligt fått gå över till distansundervisning för att begränsa pågående smittutbrott och dessa är spridda mellan flera skolor, enligt Krister Åkesson.

Covidfakta

Så är covidläget där du bor

Skåne
Eslöv
Höör
Skåne Coronasmittan har ökat i flera av Skånes kommuner den senaste veckan. Så är läget där du bor just nu.
PREMIUM

Förra veckan registrerades nästan 22 000 positiva fall i Skåne.

Staffanstorp

Anmälde misshandel

Staffanstorp
STAFFANSTORP
PREMIUM

Polis larmades på måndagen vid 18-tiden till Klågerupsvägen i Staffanstorp med anledning av en misshandel. På platsen mötte patrullen en yngre kille som hävdade att han blivit slagen. Hur angreppet gått till och av vem är emellertid oklart men en anmälan om misstänkt misshandel har gjorts.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Nytt skolår – nya utgifter

Axofinans Ett nytt skolår innebär en hel del att tänka på. Barnen behöver ofta nya kläder, nya skor, ny ryggsäck samt nya anteckningshäften och dylikt.

Detta kan kännas som en hård smäll mot plånboken, särskilt med tanke på den nuvarande världssituationen, men det är oundvikliga och nödvändiga kostnader det gäller. Det finns dock sätt att spara pengar på dessa utgifter, om man planerar rätt och försöker strama åt budgeten. Man kan exempelvis köpa produkter i andra hand, sälja förra årets kläder och accessoarer, och se till att man köper produkter som håller i längden.

Den kommande perioden är hektisk för föräldrar runtom landet, eftersom ett nytt skolår befinner sig precis runt hörnet. Början av ett nytt skolår brukar vara en spännande händelse för barn, men innebär en hel del utgifter och bekymmer för föräldrarna. Barn växer snabbt, särskilt under de tidigare åren, och ett nytt skolår innebär därmed helt nya kläder och ny skolutrustning. Det är därför viktigt att man ser till att budgeten kan klara av detta. Processen kan upplevas som rätt frustrerande, men med rätt strategi behöver inte det nya skolåret vara så pass läskigt som det kanske verkar. Det här är vad man bör tänka på.

Sälj det som inte längre kommer användas

Produkterna som man införskaffat året innan är nog antingen för små eller för slitna för det nya skolåret, men det innebär inte att man bör slänga dem. Lägger man ut det gamla, exempelvis på marknadsplatser på nätet, kan man få in mer pengar för det nya, samtidigt som man värnar om miljön och ser till att andra barn får tillgång till bra kläder. Det som inte går att sälja går altid att donera till välgörenhet och dylikt, för att se till att inget går till spillo.

Köp andrahandsprodukter

Även om man inte känner sig bekväm med att köpa kläder i andrahand åt sina barn, finns det en hel del andra produkter man kan köpa begagnat inför det nya skolåret för att spara pengar. En ordentlig ryggsäck kan kosta en rejäl peng, men det går att hitta massvis med bra ryggsäckar på nätet, som inte sett mer än ett några månaders användning.

Även elektronik, såsom miniräknare eller mobiltelefoner, går utmärkt att köpa i andrahand. Detta är särskilt rekommenderat för yngre barn, eftersom de inte är särskilt varsamma över sina elektroniska ägodelar.

Ibland är det viktigt att söka hjälp

Barnen och deras behov bör alltid komma först. Därför är det viktigt att se till att man håller sig till en budget och ser till att det finns pengar över för det nödvändiga innan skolåret börjar. Men ibland slår saker och ting snett, vilket innebär att man måste söka hjälp på annat håll. Med hjälp av ett privatlån kan man se till att allting fortlöper som vanligt, även när det går fel i karriären eller i ekonomin. Ett privatlån från rätt bank är alltid att föredra framför sms-lån och dylikt, eftersom räntorna är lägre och företagen tenderar att vara mer seriösa samt uppriktiga.

Återanvänd inom familjen

För den större familjen är det alltid bra att återanvända vid möjlighet, istället för att köpa nytt år efter år. Återanvändning av skolprodukter och kläder är något som både skonar miljön, men även plånboken. Det känns även vanligtvis mycket bekvämare för barnen än att köpa in begagnade kläder och dylikt från annat håll.

Långsiktig planering lättar på stressen

Att uppfostra barn är dyrt – det vet alla. Men med långsiktig ekonomisk planering behöver man inte uppleva onödig stress inför varje skolår. En ordentlig buffert och en rimlig budget är allt som behövs för en god hushållsekonomi. Investering är ytterligare en faktor att fundera över, eftersom bra investeringar kan säkerställa barnens framtid och se till att varje nytt år blir enklare ekonomiskt än det föregående.

Sammanfattningsvis kan man göra följande för att underlätta ekonomiskt inför det nya skolåret:

– Spara pengar genom att köpa produkter i andrahand. Detta är ett utmärkt alternativ för mindre familjer och för familjer som värnar om miljön.

– Spara pengar genom att återanvända produkter inom familjen. En självklarhet för den större familjen.

– Sälja gamla produkter inför det nya skolåret.

– Lägga undan pengar för en buffert och hålla sig till en god, välanpassad budget.

Staffanstorp

Gullåkraskolan invigs med bandklippning och tal

Gullåkraskolan
Foto: Marianne Pernbro
Staffanstorp
STAFFANSTORP På fredag den 21 januari klockan 14.30 invigs nya Gullåkraskolan i Staffanstorp officiellt.
PREMIUM

Skolan har stått klar ett tag och den 12 januari 2022 intog 515 elever samt 85 pedagoger och övriga medarbetare den nya skolan och kunde alltså börja vårterminen här.

Supermodern

Det är en stor F-6 skola, supermodern och mycket genomtänkt på 18 000 kvadratmeter som tagit emot eleverna från de två skolorna Anneroskolan och Borggårdsskolan.

Nu är det också dags att officiellt inviga skolan vilket sker på fredag utomhus med tal och bandklippning. Efter det finns möjlighet för deltagande gäster att i små, covidanpassade grupper, tillsammans med guider från skolan gå in och se hur det ser ut invändigt.

Kan byggas ut

Gullåkraskolan är en helt nybyggd F-6-skola för 550 elever och på Genvägen i Staffanstorp. SkD har redan varit på förhandsvisning i skolan som är i två våningar med stora, ljusa ytor. På första våningen har de yngre barnen sina lokaler. Här finns även expedition, elevhälsa, idrottshall, praktiskestetiska undervisningssalar, skolkök och skolrestaurang med matsal. Skolan har också NO-sal trots att den är en F-6 skola, men tanken är att den ska kunna bli en F-9 skola i framtiden.

Mycket har också satsats på en fin utemiljö, en hel del med inspiration från Uppåkra arkeologiska center. Därifrån kommer också idén till detaljerna på skolans fasad, detaljer som är upplysta kvälls- och nattetid.

Staffanstorp

Nu kan alla som vill teckna själv i konsthallen

Kultursekreterare Viktoria Munck bjuder in alla till en rofylld stund i konsthallen där du får chans att själv skissa lite.
Foto: Marianne Pernbro
Staffanstorp
STAFFANSTORP Teckningstisdag är ett nytt inslag i verksamheten som dragits igång under jubileumsåret när Staffanstorps konsthall i år fyller 25.

Till teckningstisdag är alla som vill välkomna in för en avkopplande timme i konsthallen där man får möjlighet att skissa egna bilder i lugn och ro. Blyertspennor och papper finns på plats och arrangemanget är helt gratis och någon föranmälan behövs inte, säger kultursekreterare Viktoria Munck.

– Mellan klockan 11 och 12 på tisdagar är det öppet för alla att komma in och teckna lite. Det har inte varit så många hittills men även om det kommer flera är det inte svårt att hålla avstånd nu i coronatider, konsthallen är stor och luftig.

Hälsoprojekt

Idén till teckningstisdag fick Viktoria Munck efter att konsthallen genomfört ett kultur- och hälsaprojekt under hösten.

– Vi pratade om att vi borde göra något i samma stil och att det en gång i veckan borde finnas både möjlighet och intresse för detta. Vi har under hösten haft mindre grupper med personer här som besökt oss, en del med lättare psykiska problem. Jag har visat runt och berättat lite om konsthallen och sedan har de fått en mindre uppgift, att teckna eller göra något själva.

– Många har berättat att de upplevde ett lugn här i hallen. När alla sitter ner och ritar uppstår det just en tystnad och ett lugn som känns väldigt behagligt, säger Viktoria Munck.

– Alla sitter och jobbar med sitt, pratar lite och det är luftigt, tyst och rofyllt. Det hoppas jag fler vill uppleva nu på våra teckningstisdagar.

Rofyllt

Teckningstisdagarna är ett drop in-arrangemang, man behöver alltså inte föranmäla sig. Men med tanke på risken för smittspridning följs förstås alla rekommenderade restriktioner.

– Det man ritar eller tecknar får man sedan antingen behålla själv eller gärna också lämna kvar här, så ser vi om vi kan visa det senare, säger Viktoria Munck.

Pennor och papper finns på plats i konsthallen där bord är framsatt.

– Vi har fler bord att ta fram om så skulle behövas, säger Viktoria Munck som tror på teckning som en form av friskvård.

– Att få sitta ner i lugn miljö en timme och skapa, det gör gott.

Skolbarn

Konsthallen har tidigare också låtit barn och skolklasser teckna. Så blev exempelvis skolbarns porträtt av konstnären Theodor Jönsson en egen liten utställning i samband med att hans verk visades i konsthallen.

– Just barnen är något vi kommer att försöka satsa ännu mer på framöver i vår verksamhet, säger Viktoria Munck.

Du måste inte ha någon speciell fallenhet för att rita, alla kan komma in och skissa lite på teckningstisdagarna, tycker kultursekreterare Viktoria Munck.
Du måste inte ha någon speciell fallenhet för att rita, alla kan komma in och skissa lite på teckningstisdagarna, tycker kultursekreterare Viktoria Munck.
Foto: Marianne Pernbro

Staffanstorp

Drogade förare fast i kontroll

Staffanstorp
STAFFANSTORP
PREMIUM

Två förare som körde utan giltigt körkort och dessutom var drogpåverkade fastnade i polisens kontroller under fredag och lördag.

Vid 16.30 på fredagen stoppade polisen en bilförare på Dalbyvägen i Staffanstorp. Personen, som är i 25-års åldern, hade inte något körkort och misstänktes dessutom vara drogpåverkad.

Efter midnatt på lördagen stoppades ytterligare en förare i en poliskontroll. Det var på Rörtegelvägen och personen, som är i 20-års åldern, saknade också giltigt körkort och var drogpåverkad. Båda misstänks nu för grov olovlig körning samt drograttfylla.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL