Foto: TT

Pappa fälls för grov spädbarnsmisshandel

Malmö/Kristianstad Paret friades i tingsrätten i det uppmärksammade spädbarnsmålet men nu fälls åtminstone pappan för grov misshandel.
Domen meddelas först när den rättspsykiatriska undersökningen är klar.

Övertygande bevisning har lagts fram om att den snart 23-årige mannen har gjort sig skyldig till synnerligen grov misshandel under tiden mellan den 10 augusti och den 9 september.

Det skriver hovrätten i sitt beslut som meddelades under onsdagseftermiddagen.

Mannen häktas och han ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Undersökningen behövs för att rätten ska kunna bedöma om det finns förutsättningar att överlämna 23-åringen till rättspsykiatrisk vård och om gärningen begåtts under påverkan av en allvarlig psykisk störning, och i så fall tillståndets betydelse för frågan om påföljdsvalet.

Den snart 23-årige mannen och hans snart 25-åriga partner fick en dotter den 7 augusti ifjol.

Fyra veckor senare, den 9 september, larmade föräldrarna SOS eftersom dottern inte andades. Hon fördes då med ambulans till sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda och dagen därpå avled hon på sjukhuset i Lund.
I rättsintyget fastställdes dödsorsaken som en följd av en hjärnblödning.

Flickan konstaterades även ha haft blåmärken i ansiktet och vid hennes död hittades ett 20-tal revbensfrakturer. Föräldrarna åtalades för grov misshandel samt för grovt vållande till annans död.

Kristianstads tingsrätt menade dock att åklagaren inte hade bevisat att paret  misshandlat sin dotter.

Domen överklagades av vice chefsåklagare Eva Norberg, som nu kommenterar hovrättens beslut.

– Min uppfattning har hela tiden varit att det funnits skäl för fällande dom. Det yrkade jag på i min plädering i går, tisdag, och rätten har funnit övertygande bevisning mot pappan, säger hon till Norra Skåne.

– Mamman har man inte uttalat sig om. Min uppfattning är att även hon ska fällas men vi får vänta och se i den delen.

Mammans försvarare, Hässleholmsbaserade advokaten Torgny Dahlberg, säger att det inte går att dra några slutsatser kring huruvida hans klient kommer att frias eller fällas.

– Alla möjligheter är öppna. Jag kan bara konstatera att hon inte häktades, till skillnad mot pappan.

Åklagaren har bara påstått att mamman är skyldig till misshandel genom garantansvar (ansvar för att skydda och att ha omsorg om barnet), fortsätter Torgny Dahlberg.

– Åklagaren hade uppfattningen att detta hade samma straffvärde som för pappan. Hovrätten kan göra en annan bedömning, det vill säga lägre straffvärde. Man kan också bedöma det som misshandel utan att denna är att anse som grov. Det viktiga är dock att hovrätten självklart kan fria henne.

Utlåtandet över den rättspsykiatriska undersökningen av pappan ska ges in till hovrätten inom fyra veckor. När den har inkommit kommer hovrätten att kalla till ett nytt förhandlingstillfälle. Då meddelas tid för dom för såväl pappan som mamman.

Norra Skåne har sökt pappans advokat Niclas Larsson.

Dagens fråga

Ska du kolla på herrfotbollslandslaget kommande EM-kvalmatcher?

  • Nej (58%, 343 Röster)
  • Ja (29%, 169 Röster)
  • Vet inte (13%, 76 Röster)

Antal röster: 588

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev