Leif Rosvall i Hörby lämnar M och går med i SD. Här samtalar han med Stefan Borg, gruppledare för Sverigedemokraterna. Foto: Jonas Karlsson
Tar ut en ny färdriktning. – Det är förfärligt att andra partier inte kan prata med SD på ett vuxet sätt, tycker Leif Rosvall.

Byter parti – går med i SD

HÖRBY Kommunrevisorn Leif Rosvall lämnar Moderaterna och går med i Sverigedemokraterna.
Orsaken till partibytet är missnöje med Moderaternas lokala ledning, och den politik som partiet står för i kommunen, enligt Rosvall.

Leif Rosvall har varit med i Moderaterna sedan 1970-talet. Han har haft många förtroendeuppdrag för partiet under åren, och har bland annat suttit med i skolstyrelsen, byggnadsnämnden och kommunfullmäktige. Han har även varit ordförande för M-föreningen i Hörby.
Sedan senaste valet ingår han i kommunrevisionen, där han flera gånger har gjort tuffa utspel och skapat rubriker.

I september gick Leif Rosvall med i Sverigedemokraterna, efter att länge ha funderat på ett partibyte. När nomineringsprocessen påbörjades i M fick han nog och begärde utträde ur partiet.
– Det är ett beslut som har mognat fram. Jag ser inte att jag har någon framtid i Moderaterna. I nomineringskommittén sitter bara ja-sägare till Eva Lindholm. När kandidatutfrågningarna började kände jag att i en sån här miljö kan jag inte vara kvar, säger Leif Rosvall.

Eva Lindholm är Moderaternas gruppledare i Hörby. Leif Rosvall är kritisk till hur hon sköter sitt uppdrag och hävdar att stödet för henne sviktar internt.
– Det är en riktigt tråkig stämning i partiet. De säger att det är högt i tak, men det är knappt kryp–utrymme. Eva Lindholm har skapat en anda där den livsnödvändiga kreativa kraften har tagits bort.

– Många medlemmar saknar förtroende för henne. M har under nuvarande ledning förlorat cirka 75 procent av medlemmarna. Det är nog på samma nivå inom väljarkåren.
– Det finns ingen vilja att skapa en positiv dialog. Partiet vägrar prata om politik och framtidsfrågor. Man får inte framföra sina åsikter på mötena, utan måste anmäla i förväg vad man tänker ta upp.

Leif Rosvall säger sig också se tecken på ett gryende samarbete mellan S och M i Hörby, med Eva Lindholm och kommunalrådet Susanne Meijer (S) vid rodret.
– Det vore ett riktigt skräckscenario. Det betyder att en röst på Moderaterna i nästa väl är en röst på Susanne Meijer. Detta är oacceptabelt för mig. Det är för många som agerar i egenintresse. För dem är makten till för deras egen skull – inte för Hörbys invånare säger han.

Varför gick du med i just Sverigedemokraterna och inte något annat parti?
– De driver den politik som jag anser vara den bästa för Hörby kommuns invånare. Det finns en stor öppenhet och stort engagemang på gruppmötena och i SD får medlemmarna lov att framföra sina åsikter – till skillnad mot Moderaterna.

Vilka var alternativen?
– Det var i så fall att hoppa av helt från politiken och leva som pensionär. Men eftersom jag inte är nöjd med hur kommunen sköts, känner jag att jag vill fortsätta engagera mig för att få till en förändring.

Var står du i SD:s profilfråga nummer 1 – invandringsfrågan?
– Det är klart att Sverige ska hjälpa till och visa solidaritet och medmänsklighet. Men det gör vi bäst genom att hjälpa till på ort och ställe i närområdet. Det gör att vi kan hjälpa många fler.
– Vad är det för finess med att släpa hit människor om vi inte kan ta hand om dem på ett bra sätt? Det hämmar hela samhället.
– Politikerna säger att vi tjänar på invandringen och att den ska förbättra välfärden. Men det är ren lögn. All forskning visar att det går åt andra hållet.

Leif Rosvall, som är 68 år och har en bakgrund som lanthandlare i Korsholm och rådgivare i försäkringsbranschen tänker sitta kvar som kommunrevisor fram till valet. Han säger att han står till Sverigedemokraternas förfogande i nomineringarna inför nästa års kommunval.
– Jag kan inte begära en framskjuten plats som helt ny i partiet. Det är upp till valberedningen att bestämma. Men jag är beredd att ta plats i nämnder och ha en roll i SD om jag blir tillfrågad.
Jonas Karlsson

Dagens fråga

Följer du Idol på TV4?

  • Nej (86%, 587 Röster)
  • Ja (14%, 95 Röster)

Antal röster: 682

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×