I onsdags hade ett femtontal föräldrar kommit med sina barn till Öppna förskolan i Familjens hus i Tåbelund. Särskilt inbjuden var författaren Arlene Stridh som talade om boken och antologin ”Det heliga jävla moderskapet”. Barnen i bild heter Saga och Lukas. Lukas mamma och pappa i förgrunden heter Niklas och Emma Nilsson.FOTO: JOACIM ÖSTERSTAM
– Vi försöker krossa myten om världens bästa mamma. För världens bästa mamma existerar inte, säger författaren Arlene Stridh.
Antologin "Det heliga jävla moderskapet och tematräffen "Onlinemammorna".

”Inte så rosenskimrande”

ESLÖV Författaren Arlene Stridh är på föreläsningsturné och berättar om sina erfarenheter av att bli förälder.
– Det är inte så rosenskimrande, säger Arlene Stridh.

I onsdags hade ett femtontal föräldrar kommit med sina barn till Öppna förskolan i Familjens hus i Tåbelund. Särskilt inbjuden var författaren Arlene Stridh som talade om boken och antologin ”Det heliga jävla moderskapet”.

– Det är en ganska blasfemisk titel. Det är vår reaktion på den perfekta bilden av hur föräldrar ska vara. Det är inte så rosenskimrande, säger Arlene Stridh som insåg att det är en fasad de flesta fortfarande försöker hålla upp.
– Vi försöker krossa myten om världens bästa mamma. För världens bästa mamma existerar inte.

Exilgöteborgaren Arlene Stridh är 29 år och har bott i Eslöv i fyra år. Här bor hon med sin man och två döttrar.
Under hennes första föräldraledighet skrev hon antologin ”Det heliga jävla moderskapet” tillsammans med femton andra författare.
Arlene Stridhs bidrag till antologin heter ”Onlinemammorna” och handlar om livet som förälder på internet.
– Jag tröttnade på vanliga Facebookgrupper för gravida och blivande mammor. Jag tyckte inte om klimatet där, säger hon och berättar att hon hittade en förändringsgrupp med feministisk värdegrund på Facebook.
I gruppen fanns bland annat redaktören Emma Teeling som också var föräldraledig och trött på alla normer och krav som ställdes på henne.
– Då bestämde vi oss för att skriva om vår verklighet av föräldraskapet. Och då blev det en blandning av graviditeter, förlossningar och föräldraskap, säger Arlene Stridh som tror att klimatet mammor emellan kan bli bättre. Hon menar att det är mycket ifrågasättande och dömanden.

– Jag tror det är en del av en patriarkal struktur som vi omedvetet för vidare genom att snacka skit om andra mammor. Jag tror det är mycket större än att mammor bara är taskiga mot varandra på internet. Grundproblemet ligger mycket djupare än så, säger hon.

Kapitlet ”Onlinemammorna” är ironiskt skriven. Föreläsningarna framförs med ”standup feeling” och berör många känslor.
– Det är både skratt och gråt och ilska, säger Arlene Stridh och menar att skratten kan vara förlösande.
– Det var någon som skrev att hon lyckats ta sig ur sin förlossningsdepression tack vare boken, säger Arlene Stridh och fortsätter.
– Jag försöker uppmuntra till att våga prata om verkligheten. Även om det som är jobbigt. Skulle vi dessutom sluta jämföra oss med andra föräldrar skulle vi säkert bli mer avslappnade i vårt egna föräldraskap.

Dagens fråga

Har du varit förkyld än i år?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev