Göran Pettersson har deltagit och deltar i mycket av hemortens föreningsliv. Foto: Håkan Jacobsson
Göran Pettersson har deltagit och deltar i mycket av hemortens föreningsliv. Foto: Håkan Jacobsson
Göran Pettersson har deltagit och deltar i mycket av hemortens föreningsliv. Foto: Håkan Jacobsson

Han har många bollar i luften

ENGAGERAD. När Skurups Sparbank för någon vecka sedan delade ut pengar till föreningslivet hade Göran Pettersson att göra – han fick äntra podiet två gånger för att representera olika föreningar. Och han är med i fler.

Namn: Göran Pettersson
Ålder: 60 år
Yrke: Har haft många, har bland annat varit resande i skor, skruvar och muttrar. Nu kallar han sig begravningsentreprenör.
Bor: I Skivarp. Dock inte i tegelhus – ”men det ser ut som tegel, för det har en beklädnad med sådant mönster”.
Övrigt: Är borgerlig vigselförrättare.

– De första jag gick med i var Skivarps Skytteförening och Stora Beddinge IF, minns han. Jag är faktiskt fortfarande medlem i båda.
Det var när han var pojke. Han växte upp i Abbekås och Skivarp. Nu har han hunnit bli 60 år och har bott i både Tullstorp och Skurup och Kungsbacka; numera är adressen Skivarp igen.

Varje år delar Skurups Sparbank ut en miljon kronor till olika lokala initiativ, mest i Skurup, men nu senast gick pengar till både Ystad och Svedala.
Göran Pettersson tog alltså emot pengar åt två föreningar: teaterföreningen KOMDRA fick 80 000 kronor till att bygga en ny scen på Svaneholm och Tegelakademin 30 000 till ett nytryck av boken Se teglet.
Han är för övrigt också medlem i Svaneholms slotts andelsförening, som fick 85 000 kronor för att skapa bättre information och tillgänglighet – fast där var det någon annan som fick ta emot pengarna.

Han är även huvudman i Skurups Sparbank, vilket innebär att han tillhör den grupp som väljer styrelsen.
Göran Pettersson berättar att han numera inte tar ordförandeposter.
– Eftersom jag är politiker också – jag vill inte sitta på för många stolar.

Han säger att visst har han hört kritik som går ut på att hans breda föreningsengagemang kan komma i konflikt med hans egenskap av politiker. Han har förståelse för synpunkten, men säger samtidigt att det är något som passar in på många politiker, att det så att säga är en del av samhällsengagemanget.
– Då är vi ju ute i samhället också. Det gäller att ha en förankring, man träffar en massa människor.
– Då kan man ju också förklara varför besluten har blivit som de är och vad de innebär.

Han representerar Miljöpartiet i kommunfullmäktige.
Tidigare arbetade han för ett annat parti:
– Men jag var i Stockholm när Centern, med en som hette Maud i spetsen, sade att vi skulle bygga nya kärnkraftverk.
Det bar honom emot.

I samma veva flyttade han från Kungsbacka, där han hamnat för kärleks skull. Han lämnade sina politiska uppdrag för Centern där och ville inte representera partiet i Skurup. Han lyssnade i stället till locktoner från Miljöpartiet.
Tidningen träffar Göran Pettersson i en paus vid en större konferens, Little Small Village, i Skurupshallen. Han berättar att där finns politiker och tjänstemän från kommuner runt omkring och att även kultursektorn och näringslivet är representerade.
– Ofta ses saker ur ett storstadsperspektiv. Tanken här är att titta på vilka problem vi lite mindre kommuner har gemensamt och vad vi kan göra tillsammans.

Han säger att det är miljöfrågorna som berör honom starkast.
– Vi kan inte stoppa huvudet i sanden. Jag anser att det är bevisat att det är vi människor som ändrar klimatet – det går inte att vifta bort med att klimatet alltid är i förändring.
– Alla kan åtminstone ta något steg så att det blir bättre, så att vi sparar på resurserna.

När han återkom till Skåne sökte han sig till teatern. Det var i vuxen ålder, i Halland, som han hade kommit i kontakt med den.
– Där jag bodde blev jag engagerad i föreningen Ebbe – ”Engagerade Bybors Ensemble”. De frågade om jag ville bli projektledare – dessförinnan hade jag aldrig sysslat med teater.
Han fick sin första roll också, som dansk bonde på 1600-talet, när Halland skulle försvenskas.
– När jag hade flyttat hit läste jag att de hade bildat teaterföreningen Komdra och sökte upp dem.

Där tillhör han numera de drivande, är inblandad i både Nils Holgersson-spelet i Västra Vemmenhög och i Svaneholms Slottsteater.
– Det är väldigt roligt att se hur barnen växer med uppgiften, hur mycket större de har blivit efteråt.
– Det är lite likadant med de vuxna – man får ju fram något nytt varje år, arbetar tillsammans för att se något växa fram.
– Och i ett skådespel kan en liten roll vara lika viktig för helheten som en huvudroll.

Han har själv gjort roller och därtill provat på att vara regissör.
Han är alltså också aktiv i Tegelakademin. Den bildades för bara några år sedan för att uppmärksamma den rika tegelarkitektur som finns i Skurup och Svedala. Dess arbete har resulterat i en bok, som alltså blev så uppskattad att den måste tryckas i ny upplaga. Vilket den alltså fick ett bidrag till nu.

Sammanlagt var det 23 olika initiativ som fick bidrag ur den miljon som Skurups Sparbank delade ut i år.

Namn: Göran Pettersson
Ålder: 60 år
Yrke: Har haft många, har bland annat varit resande i skor, skruvar och muttrar. Nu kallar han sig begravningsentreprenör.
Bor: I Skivarp. Dock inte i tegelhus – ”men det ser ut som tegel, för det har en beklädnad med sådant mönster”.
Övrigt: Är borgerlig vigselförrättare.

Vem har namnsdag i dag? Kolla här.

×