Presskonferensen om barnäktenskap. Foto:TT

Varför inte förbud?

Det blir inget totalstopp för barnäktenskap i Sverige. Enligt en ny utredning, som välkomnas av regeringen, ska det bli svårare att få barnäktenskap erkända, men det stoppas alltså inte. Man går miste om en viktig principiell markering på det viset.
En av anledningarna till att det inte blir förbud är att det kan hindra den fria rörligheten. Andra EU-länder tillåter 16-åringar att gifta sig, så för husfridens skull ska Sverige undvika totalförbud. Om man frågar sig om andra EU-länder undviker att förbjuda saker för att Sverige inte ska bli stött, så skulle man få ett nej och möjligtvis ett hånskratt som svar.
Sverige har helt enkelt kommit längre än vissa andra EU-länder när det gäller unga människors rättigheter och eftersom det inte är en fråga som EU sysslar med, så bör Sverige ta hänsyn till exakt en lagstiftning på området: vårt lands egen. När det gäller barn och unga bör Sverige strunta i allt från fri rörlighet till ”traditioner”. Barns rättigheter ska komma före ängslighet inför att förolämpa andra nationer, eller religioner om det rör sig om det.
Unicefs chefsjurist i Sverige, Christina Heilborn, menar att barnkonventionen ska komma före annan lagstiftning. Det måste den få göra om det ska vara någon vits med den.
Sverige borde kosta på sig lite chauvinsm: vi har förbud mot barnäktenskap för dem som vill gifta sig efter det svenska regelverket, eftersom vi inte tycker att en person som inte är myndig ska förbinda sig till en så allvarlig sak som äktenskap. Vi måste ha självförtroende nog att stå för att vi har haft goda skäl för att lagstifta på det sättet.
Sverige har lagstiftat bort mycket som vi inte tycker har varit bra för våra medborgare. Vi ska visa samma respekt och omsorg om barn som är medborgare i andra EU-länder eller asylsökande: lika inför den lag som vi tror är den bästa visar den största omsorgen om våra medmänniskor. Det är synd att vår feministiska regering inte vill att alla flickor och kvinnor ska vara lika inför lagen. Martina jarminder

Dagens fråga

Är du nöjd med din lön?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×