Foto: TT

USA erkänner Jerusalem

Utrikes USA erkänner Jerusalem som Israels huvudstad och flyttar sin ambassad från Tel Aviv. Detta trots protester världen över.
Det meddelade president Donald Trump under onsdagskvällen.

Presidenten har gett det amerikanska utrikesdepartementet i uppdrag att förbereda en flytt av ambassaden. Trump sa i sitt tv-sända tal att han ska göra allt i sin makt för en fredlig uppgörelse mellan palestinier och israeler.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kommenterade talet med att det är en historisk milstolpe och ett viktigt steg mot fred, skriver nyhetsbyråerna Reuters och AP.
Israels palestinska fiende, Hamasrörelsen, säger att Trumps beslut öppnar helvetets portar, rapporterar AFP.
Trumps erkännande om Jerusalem som Israels huvudstad har väckt starka reaktioner runt om i hela världen. Många har höjt ett varnande finger för beslutet som kan skapa stor oro och avrått Trump att göra den politiska svängningen.

Jerusalem är en central stad för tre religioner, judar, muslimer och kristna.
Bland annat har påven och Storbritannien som står USA nära reagerat.
– Jag kan inte vara tyst om min djupa oro över situationen. Samtidigt vädjar jag starkt om att alla ska respektera stadens status quo, i enlighet med relevanta FN-resolutioner, sa påven i ett uttalande enligt AFP.

Beskedet välkomnas i Israel och kristna evangelister.. Risk finns att det arbete för en fredsplan i regionen som Trumpadministrationen har satt i gång nu riskerar att gå om intet när det möts av stark kritik från flera håll, både i Mellanöstern och bland USA:s allierade.
Under onsdagen var det ganska lugnt på Västbanken och i Mellanöstern men flera medier varnar för tre dagars vrede i området. Att våldsspiralen ska snurra i gång.

Flera bedömare ser utspelet riktat mot den amerikanska befolkningen, där Trump uppfyller vallöftet om ett erkännande. Ett beslut hans 38 procent kärnväljare krävt.
Donald Trump har också fått stora donationer av proisraeliska organisationer.

FN:s generalsekreterare António Guterres sa via en talesperson att framtiden för Jerusalem är något som behöver förhandlas med Israel och palestinierna, sittandes bredvid varandra i direkta förhandlingar.

Dagens fråga

Borde damfotbollen få mer fokus och resurser?

  • Ja (68%, 105 Röster)
  • Nej (32%, 49 Röster)

Antal röster: 154

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×