Ungdomsvård för brutalt knivöverfall

HÖRBY 16-åringen började utan förvarning hugga den andre pojken besinningslöst med en kniv.
Nu döms 16-åringen till sluten ungdomsvård i tio månader för mordförsök. Tingsrättens beslut var oenigt.
Motivet till knivattacken trots vara osämja om en skuld.

16-åringen är hemmahörande i Skurups kommun men bodde på ett HVB-hem i Hörbytrakten vid tidpunkten för dådet. På eftermiddagen den 2 augusti i år promenerade han i grönområdet Hörby fälad tillsammans med två andra tonårspojkar.
När den ena pojken klättrade över en stenmur gick 16-åringen utan förvarning till attack. Han plockade fram en kniv och högg pojken tre eller fyra gånger på höger sida. När pojken försökte fly jagade han efter honom och fortsatte angreppet.
Målsäganden fastnade med fötterna i leran och trillade omkull. När han stod på knä, med händerna i marken, högg 16-åringen honom bakifrån ytterligare tre eller fyra gånger. Ett av knivhuggen punkterade lungan.
– Först förstod jag inte att jag blev knivhuggen, men sedan såg jag att han hade en kniv handen och märkte att det kom blod från kroppen, berättar den knivhuggne pojken, som är jämnårig med 16-åringen.
Den misstänkte gärningsmannen förnekar brott, trots att vittnen pekat ut honom. Däribland den tredje pojken – som bara är 13 år gammal. Han såg hela händelseförloppet men har lämnat motstridiga uppgifter under förhören om vad som hände, och har också sagt till polisen att han är rädd för killen med kniven ”eftersom han har farliga kontakter”.
16-åringen hävdar att det var två andra okända gärningsmän som låg bakom attacken, och att de sprang från platsen efter angreppet. Han påstår också att det var han som ringde SOS efter en ambulans.
En förbipasserande stannade till och hjälpte till att ta hand om offret, som fick allvarliga men inte livshotande skador.
Två hundpatruller sökte av området, men hittade inte de påstådda gärningsmännen. De hittade inte heller någon kniv på platsen.
Enligt åklagaren är det ingen tvekan om att det var 16-åringen som låg bakom attacken. Tingsrätten väljer att gå på samma linje.
– Målsäganden har lämnat en berättelse som är detaljrik i de delar som rör angreppet och är logisk och sammanhängande. Uppgifterna bedöms som trovärdiga. Den tilltalade måste ha insett att det fanns en beaktansvärd risk att den andre pojken skulle dö av huggen skriver tingsrätten i domen.
16-åringen döms till sluten ungdomsvård i tio månader för mordförsök, och ska även betala 184 500 kronor i skadestånd till den knivskurne pojken. Tingsrätten har tagit hänsyn till den åtalade ynglingens låga ålder. Hade han varit över 21 år gammal när knivattacken inträffade hade straffvärdet motsvarat fängelse i sex år.
16-åringen döms även för ringa narkotikabrott. Han frias däremot från åtalet om ringa vapenbrott. Polisen hittade ett obrukbart fjädervapen på hans rum, men det är inte styrkt att det är ett vapen som omfattas av vapenlagens bestämmelser, enligt tingsrätten.
Det framgår av utredningen att de båda 16-åriga pojkarna var osams om en skuld. Målsäganden hade tagit 16-åringens Playstation dagen innan knivattacken som pant för ett lån. Den utpekade gärningsmannen hävdar å sin sida att det var den andra killen som var skyldig honom pengar.
Att kniven inte har återfunnits kan, enligt tingsrätten, bero på att det fanns ett tätt buskage i närheten av brottsplatsen som polisens inte kunde söka i. Det fanns även vattendrag i närheten, där gärningsmannen kan ha gömt kniven, menar rätten.
Domstolen var oenig i sitt beslut. En av nämndemannen ansåg att 16-åringen skulle frikännas för mordförsöket med hänvisning till bristande bevisning.

Dagens fråga

Är Kattis Ahlström ett bra val som SVT:s julvärd?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×