Max Karlsson, Simon Meden, Nils Ekstrand, Emil Lundgren och William Agardh från Katedralskolan har startat Reuse. Med inspiration från USA har de tagit fram en frukt- och grönsakspåse att använda i stället för engångspåsen. Den är av polyester, tvättbar och kan användas i flera år. De beräknar att påsåtgången kan minska med minst 98 procent. Foto: Lars Johansson
Unique Flavours heter företaget som Vichuda Danramchak, Marah Adas och Besarta Raka från Jensen-gymnasiet startat. De lanserar hemgjorda desserter från de länder där de har sina respektive rötter: Thailand, Palestina och Kosovo. ”Jättegott och mycket sött”.
Lovisa Hörstedt, Lisa Magnusson och Olivia Henriksson från Katedralskolan driver LundaTryffel. Tryffelkulorna med olika smaker framställs av restprodukter från en tillverkare av chokladpraliner, för att spara resurser. Råvaran är också ekologisk.
State & Donate, startat av ProCivitas-eleverna Mira Fabricius och Jonatan Bark samt Emanuel Kvist (inte med på bilden) gör pärlarmband med budskap kring bland annat rasism och sexism, och delar av överskottet går till ideella organisationer.

Ungdomens julmarknad

Lund En julmarknad präglad av ung kreativitet arrangeras på söndag i Stadshallen. 65 utställare från nio gymnasier i stan deltar.

Deltagarna har under hösten startat företag inom ramen för Ung Företagsamhet – som utbildar gymnasister i entreprenörskap – och nu bjudits in av kommunala Vinterlund.

– UF-verksamheter har redan tidigare visat intresse för att delta i vår julmarknad på Stortorget och nu ville vi ge dem större plats och bättre förutsättningar, säger Åsa Jensen, projektledare för Vinterlund.
De produkter som erbjuds hugade julklappsköpare omfattar allt från VR-glasögon till chokladtryffel, via smycken, försvarssprej och återanvändbara fruktpåsar – plus mycket annat.
Mycket går i hållbarhetens tecken och i vissa fall går delar av intäkterna till ideella organisationer.
– Intresset för att delta har varit väldigt stort och kreativiteten flödar verkligen, säger Åsa Jensen.
Julmarknaden är öppen klockan 12-17 och det är fri entré.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Tror du att Annie Lööf lyckas få ihop en regering under sin sonderingsrunda?

  • Nej (89%, 969 Röster)
  • Ja (11%, 114 Röster)

Antal röster: 1 083

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×