Mer än tre dagars raseri

I en stor omställning för amerikansk utrikespolitik har Donald Trump beslutat att USA ska erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och flytta USA:s ambassad dit. I decennier har USA varit försiktig general angående Jerusalem och presidenter har förväntats skriva under dokument som låter ambassaden finnas kvar i Tel Aviv. Amerikanska UD har nu gått ut och varnat för antiamerikanska protester i området, vilket är en reell risk och till och med sannolikt. Saudiarabiens kung kallade det en öppen provokation mot all världens muslimer. Turkiet varnade för avbrutna diplomatiska relationer med Israel. Palestinierna har kungjort ”tre dagars raseri”. Eftersom hela processen kommer att ta mellan tre och fyra år, så kan detta bli ett stort problem för en eventuell efterträdare till Donald Trump.
Enligt Trumpadministrationen handlar det bara om att ambassaden ska ligga i det som är Israels faktiska huvudstad och inte om att ta parti i fredsprocessen.
En frustrerande aspekt är att man inte kan veta om Donald Trump är aningslös eller bara tycker om att spela ett högt diplomatiskt spel. Att flytta USA:s ambassad till Jerusalem är att spela hasard med den ömtåliga freden i regionen. Så frågan om Donald Trump förstår det och bara struntar i det, eller om han inte får bra rådgivning angående situationen i Mellanöstern. Förstår han vilka krafter han sätter igång? USA:s roll som medlare i konflikter i Mellanöstern lär vara slut i och med detta. Tyvärr är det oklart om det är medvetet från Trumps sida, eller om han bara underskattar symbolvärdet i handlingen.
Hitintills har det inte gått att säkert avgöra motiven bakom Trumps agerande i utrikespolitiken eller om han enbart tänker sig att hans utrikespolitiska agerande visar styrka och gör ”America great again.” Det går inte ens att veta vilken typ av spel det handlar om, om det nu är ett spel. Poker med höga insatser och mycket bluffande, eller ”finns det i sjön”, där Trump fiskar upp ett kort på måfå utan att veta vad han får.

Dagens fråga

Är du nöjd med din lön?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×