Bild: TT/Arkiv

Ventilationen på ortopeden utreds efter djupa infektioner

Sju patienter som genomgått ryggoperation vid Skånes universitetssjukhus, Malmö, under hösten har drabbats av djupa infektioner.
Nu undersöks ventilationen i lokalerna.

Det rör sig om sju patienter som opererats i två olika operationssalar på ortopeden i Malmö som drabbats av djupa infektioner.
På Skånes universitetssjukhus beklagar man det inträffade.
– Det är allvarligt så till vida att de här patienterna behöver genomgå nya operationer för att reda upp den operationer, säger Marie Ekberg, chefläkare på SUS.
– Ryggoperationer är större kirurgi och vi ser allvarligt på det,

Nu flyttas vissa operationer från de aktuella vårdsalarna. Rummen kan inte längre användas till operationer där det är stor risk för infektioner. Vissa operationer har, med anledning av det, ställts in. Det rör sig om fyra operationer som skulle ägt rum de närmaste dagarna och fyra operationer de kommande veckorna.

En arbetsgrupp på SUS Malmö söker nu, i nära samarbete med Vårdhygien och Regionfastigheter, för att hitta orsaken till problemet. Enligt uppgifter till Skånska Dagbladet ska det röra sig om problem med ventilationen i lokalerna.
– Vi utredet det. Vi har fått indikationer om att det kan röra sig om problem med ventilationen men jag kan inte säga det säkert. För säkerhets skull har vi flyttat vissa operationer till andra operationssalar.

För att följa upp eventuella ytterligare fall kommer de cirka 150 patienter som opererats på i aktuella operationssalarna under oktober och november månad att kontaktas. Marie Ekberg kan inte utesluta att fler drabbats.
– Det är så med sådana här infektioner att i de flesta fall ger de sig till känna en kort tid efter operationen men de här patienterna kommer att kontaktas. Det kommer att följas upp noggrant.

Utredning ska också göras för anmälan enligt lex Maria.

Dagens fråga

Är Kattis Ahlström ett bra val som SVT:s julvärd?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×