Camilla Mårtensen (L) är högst ansvarig politiker för Kävlinges skolor. I stället för att hamna bland de 20 bästa kommunerna rankas Kävlinge nu på plats 88. Foto: Stefan Persson/Arkiv

L-profil siktar mot riksdagen

Kävlinge I våras vikarierade Camilla Mårtensen (L) som riksdagsledamot, ett inhopp som gav blodad tand.
Nu hoppas hon på en ordinarie plats i Sveriges lagstiftande församling.

– Jag ska jobba för att få tillräckligt många kryss, säger Camilla Mårtensen, som hamnade på andra plats på Liberalernas riksdagslista för den södra valkretsen, samma plats som inför den här mandatperioden.
Det resulterade i ett tre månader långt vikariat när Mats Persson, som även denna gången toppar listan, var föräldraledig i våras.
– Det var riktigt inspirerande, att man kan påverka och kan göra sin röst hörd.

Opinionssiffrorna för Liberalerna ser i nuläget dystra ut, vilket torde göra det svårt för Camilla Mårtensen att knipa en riksdagsplats. Det behövs uppemot tio procent på riksplanet för att nå dit, vilket är det dubbla mot de knappa fem procent som den senaste prognosen angav.
Men det finns ytterligare en möjlighet, att kryssas av minst fem procent av de egna väljarna och samtidigt få fler än personen ovanför på listan, i detta fallet Mats Persson.
– Förra gången fick han 900 kryss, jag mellan 300 och 400.
Camilla Mårtensen ser inte Mats Persson i första hand som en konkurrent i kampen om en riksdagsplats. De känner varandra väl och samarbetar ofta.
– Vi kannibaliserar inte på varandra, utan har olika väljarskaror.

Camilla Mårtensen kom relativt sent in i politiken, men har snabbt klivit fram på höga positioner. I Kävlinge är hon ordförande för bildningsnämnden, och hon är ledamot i regionfullmäktige landstinget.
Nu känner Camilla Mårtensen sig redo att ta ännu ett kliv i den politiska karriären. Vårens inhopp som vikarie gav mersmak med råge.
– En erfarenhet jag tagit med mig är att det inte nödvändigtvis är de frågor som ligger mig varmast om hjärtat som är de jag ska jobba med. Jag satt i skatteutskottet, och det är inte det jag hade valt. Men det var otroligt lärorikt.

Om Camilla Mårtensen själv skulle fått välja vilka frågor hon vill arbeta med i riksdagen är jordbruksutskottet det hon nämner först.
– Men också det jag gör på kommunal nivå – bildning och skolfrågor.
Hon kände sig också väl omhändertagen från början när hon kom till riksdagen.
– Där finns en väldig omtanke

I riksdagen stötte hon på två bekanta namn. Kerstin Nilsson (S) och Boriana Åberg (M) är båda på slutet av sin andra mandatperiod i riksdagen.
– Det är tryggt ock skönt att ha kända ansikten. Det är fantastiskt med tre kvinnor från Kävlinge i riksdagen. Det säger en del om Kävlinge, där vi är ovanligt jämställda i kommunfullmäktige.

Dagens fråga

Tror du att Annie Lööf lyckas få ihop en regering under sin sonderingsrunda?

  • Nej (89%, 969 Röster)
  • Ja (11%, 114 Röster)

Antal röster: 1 083

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×