”Kommunen saknar styre – det är som en dålig fars”

HÖRBY – Det här bevisar bara att Hörby kommun saknar styre. Det går inte att styra kommunen med endast tio av 41 mandat i fullmäktige, som Socialdemokraterna tror de kan göra. Det är som en dålig fars.

Så kommenterar M-gruppledaren Eva Lindholm att kommunstyrelsen sade nej till förslagen om att utöka och fördjupa samarbetet med Höörs kommun.

Moderaterna yrkade avslag på de lagda förslagen – om överförmyndaren, räddningstjänsten och strategisk samverkan – och fick med sig en majoritet i omröstningarna.
– Vi har en väl fungerande överförmyndarverksamhet i Hörby idag, och som är på plats i kommunhuset. Där går det att få daglig hjälp och stöttning för de gode männen och förvaltarna. Den möjligheten försvinner om överförmyndaren flyttas till Höör, vilket är vad som föreslås. Det omöjliggör spontanbesök i Hörby, säger Eva Lindholm.
– Vi vill inte försvåra livet för dem som verkligen behöver samhällets hjälp, och för dem som åtar sig uppdraget med att hjälpa dem.

M vill avvakta med den generella avsiktsförklaringen om ett fördjupat samarbete mellan kommunerna till efter valet 2018, och en utökad samverkan inom räddningstjänsten är också ett ärende som bör skjutas fram i tiden, anser partiet.
– Tanken är att räddningstjänstfrågorna ska läggas in i VA-GIS-nämnden. Vi vill först se att samverkan i VA-GIS-nämnden fungerar på ett tillfredsställande sätt.

Eva Lindholm är bekymrad över det politiska läget i kommunen.
– Hörby kommun saknar politiskt styre. I fem av sju nämnder håller Socialdemokraterna inte ens i ordförandeklubban. Det går inte att kalla det för ett styre.
– I kommunstyrelsen i måndags blev det uppenbart att det råder kaos. Det är som en dålig fars. Å ena sidan säger Susanne Meijer att det är Socialdemokraterna som styr. Å andra sidan sitter alla de som var med i majoriteten kvar på sina poster i nämnderna. Det går inte ihop.
– Detta spär på politikerföraktet. Man kan inte hoppa av ett styre samtidigt som man sitter kvar på sina poster. Vilken trovärdighet har man då som politiker? Det blir bara ett spel för galleriet, undrar Eva Lindholm.

Läs mer:

Dagens fråga

Tror du att Annie Lööf lyckas få ihop en regering under sin sonderingsrunda?

  • Nej (89%, 969 Röster)
  • Ja (11%, 114 Röster)

Antal röster: 1 083

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×