Emil Jensen är vintervärd i P1.Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Årets vintervärdar i P1: Olof Wretling (håller i William Spetz), Dagny Carlsson (håller i Mia Skäringer Lázár), Tommy Ivarsson, Tomas Sjödin (sittandes) och Emil Jensen (håller i Magda Gad).Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

”Jag vill sprida lite mänsklig värme”

Artisten, musikern och poeten Emil Jensen, utrikeskorrespondenten Magda Gad och 105-åriga bloggerskan Dagny Carlsson tillhör årets vintervärdar över jul och nyår, framröstade av lyssnarna.
Det blir stora variationer i ämnesval och ton för vintervärdarna.

Vintervärdar i P1:
Datum: 25/12: Mia Skäringer Lázár, 26/12: Dagny Carlsson, 27/12: William Spetz, 28/12 Tomas Sjödin, 29/12 Magda Gad, 30/12 Emil Jensen, 31/12 Olof Wretling, 1/1: Tommy Ivarsson.
Sändningstid: P1, 13.00 och 22.05. Poddversionen finns på sverigesradio.se/vinter, i appen Sveriges Radio Play och där poddar finns.

Som vintervärd ska 105-åriga Dagny Carlsson prata om metoo-rörelsen och varför det inte var bättre förr. Magda Gad ska berätta om att bosätta sig i Syrien och hur kriget flyttar in i en själv. Lyssnarnas Sommarvärd Tommy Ivarsson pratade om att vänta på organdonation till sitt barn i sommarprogrammet och ska nu berätta om vad som hände sen. Skådespelaren Olof Wretling har blivit framröstad av lyssnarna som favorit för sjätte gången.
Övriga värdar är Mia Skäringer, William Spetz och pastor Tomas Sjödin, som också är en veteran som röstats fram som lyssnarfavorit för femte gången.

Emil Jensen, som kommer från Hjärup, ska vara med för andra gången.
– Jag blir extra glad när det är lyssnarna själva som valt mig. Det känns självklart speciellt.
Han vet själv inte vad populariteten hos lyssnarna och publiken beror på.
– Tack och lov! Annars skulle jag kanske anpassa mig till det.
Det är både roligt och stressigt att möta lyssnarna i det här formatet igen.
– Det har gynnsam inverkan på mig att vara under press, det är då det brukar bli bra. Jag håller på och skriver det nu, faktiskt. Jag vill att varje mening och formulering ska hänga ihop. Om jag är riktigt väl förberedd och genomtänkt, det är då jag vågar släppa loss i stunden och kan våga improvisera. Det ena ger liksom det andra.

Emil Jensens Vinterprat ska vara formulerat som ett brev om vår tid till någon som lever 100 000 år framåt i tiden. Han har gett sig själv en utmaning:
– Jag ska sammanfatta människans historia på två minuter. Kanske får jag till och med ner det till en.
Emil Jensen har ett såpass vänligt och milt tonfall i sin scenkonst att Mikael Wiehe skämtade om att han skulle skriva en låt som började med textraden ”Jag vill se Emil Jensen arg”.
– Jag har funderat på om jag borde låta argare. Men jag har privilegiet att få uttrycka mig på annat vis. Det som jag tycker är viktigt sägs bäst med min egen röst.
Det blir förmodligen ingen ilska i vinterprogrammet heller, som kommer att handla om Jensens hjärtefrågor, som solidaritet och hållbarhet och innehålla en hel del samtidssatir.
– Jag vill försöka sprida lite mänsklig värme. Att provocera har inget egenvärde för mig.

Emil Jensen tycker att den som har makt också har ett ansvar. Han räknar sig själv till dem.
– Man ska sparka uppåt, tycker jag. Det är makten man ska göra satir av, inte dem som saknar makt. Det ljuset måste riktas mot mig själv också. Att ha tillgång till ett helt radioprogram innebär att du både har makt och ansvar och det känns viktigare än någonsin att tänka på, säger han och syftar på att det förts många samtal under 2017 om makt och privilegier.

Sommar- och vinterpraten brukar leda till en debatt kring om det finns en Stockholmsfixering i urvalet.
– Jag tänkte på det där med representation nu när jag som skåning satt mellan två norrlänningar, att det kanske var så förr, men det är nog på väg åt rätt håll. Så kul också med William som är 21 och Dagny, som är 105. Den spännvidden är viktig. Det blir nog bra, det här!

Vintervärdar i P1:
Datum: 25/12: Mia Skäringer Lázár, 26/12: Dagny Carlsson, 27/12: William Spetz, 28/12 Tomas Sjödin, 29/12 Magda Gad, 30/12 Emil Jensen, 31/12 Olof Wretling, 1/1: Tommy Ivarsson.
Sändningstid: P1, 13.00 och 22.05. Poddversionen finns på sverigesradio.se/vinter, i appen Sveriges Radio Play och där poddar finns.

×