Mira Palm och Molly Måbring satt på första parkett och var uppspelta över boken ”Tivoli-rånet på Mikaeli marknad” som nu kommer kunna lånas på bibliotek.Foto: Axel Hilleskog
Författaren Tony Manieri, som har lett projektet, skriver mestadels barn- och ungdomsböcker.
”Tivolirånet på Mikaeli marknad” kommer kunna lånas på bibliotek.

Elever pusslade ihop en deckare

Sjöbo Under höstterminen har andraklassare och grundsärskoleelever från kommunens skolor skrivit en rafflande deckare tillsammans utan att veta vem den skyldige är.

Åtta personer är misstänkta för att ha stulit ett kassaskrin från ett kringresande tivoli på Mikaeli marknad. Det är handlingen i den deckare som skrivits av elever från årskurs två och grundsärskolan under höstterminen och som nu finns i bokform.
– Förhoppningsvis får barnen en annan syn på litteratur, i dag är det mycket konkurrens från ”paddor” och mobiltelefoner. Men det finns en tjusning som bara fås med en bok och kan jag bara få en av ungarna att läsa böcker ser jag det som en seger, säger författaren Tony Manieri som har lett projektet.

Han har sysslat med liknande projekt under drygt tio år med elever från F-klass till årskurs nio. I ”Tivolirånet på Mikaeli marknad” har han skrivit det första kapitlet och sytt ihop trådarna i det sista, en inte alltför lätt uppgift.
– Största utmaningen är att hitta rätt nivå så att det blir lockande, spännande och hanterbart. Niondeklassare förstår exempelvis underliggande psykologi men här är det mer rakt på och full fart fram.
Varje klass har fått skriva om en av de åtta misstänkta som skapats av lärarna, vilka också har kontrollerat grammatiken och påmint eleverna om att miljöbeskrivningar är en viktig ingrediens för en mustig berättelse.
– Men jag har förbjudit lärarna att hjälpa till och skriva berättelsen och sagt till eleverna att lärarna inte kommer bedöma deras texter.
–Då blir boken vansinnig och orimlig på ett sätt som den aldrig blivit om en vuxen hade skrivit, säger Tony Manieri.
Två av eleverna som deltagit i processen var andraklassarna Mira Palm och Molly Måbring från Emanuelskolan.
– Jag har ritat kassaskrinet, säger Molly Måbring och visar en av bilderna i boken.
Mira Palm var nöjd med resultatet.
– Boken är bra för den är spännande. Man vet inte vem tjuven är men det blir bra på slutet.
Under onsdagens releasefest på Flora Biografteater presenterades vem den skyldige var för eleverna. Den som också vill veta vem som begått brottet kommer kunna låna boken på bibliotek i Sjöbo.

Dagens fråga

Är du nöjd med din lön?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×