President Trump vill ändra spelplanen i fredsprocessen.

Chansning av Trump

Egentligen borde ingen vara förvånad över beskedet av USA:s president Donald Trump att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Ett principiellt beslut tog USA redan vid mitten av 1990-talet och ingen tidigare president har försökt riva upp det.
Under presidentvalrörelsen beskylldes Donald Trump för att vara antisemitiskt präglad, vilket förstås var ett stolligt argument med tanke på att hans svärson Jared Kushner är jude och dottern Ivanka konverterat till judendomen. Men det ingick i demokraternas fulspel inför valet att försöka sprida en lögnaktig bild i det avseendet mot Trump eftersom den stora gruppen judiska väljare i USA är både stor och inflytelserik.
Sedan sitt tillträde har Donald Trump varit mycket tydlig i sin Israelvänlighet. Därför kom beskedet om att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad inte som en överraskning.
I sak är beslutet inte märkligt. Jerusalem är i praktiken huvudstad eftersom parlamentet Knesset, regeringen, Högsta domstolen och presidenten finns där. Dessutom är en stor majoritet av de som bor i Jerusalem judar och kristna och har varit det enda sedan 1800-talet även om det finns en stor palestinsk majoritet.
Donald Trump har varit mycket kritisk till tidigare amerikanska presidenters försök att åstadkomma fred mellan palestinier och israeler. Många befarar nu att beslutet att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad ytterligare skall öka motsättningarna. Den risken finns, framförallt på kort sikt. Men president Trumps agerande kan också vara ett försök att åstadkomma en game-changer som för fredsprocessen framåt. Genom att gå Israel till mötes i en viktig symbolfråga så kan han nu sätta ökad press på Israel att uppträda mer konstruktivt. Glöm inte att Trump i grunden är mer affärsman än politiker och van förhandlare. Men skall det lyckas måste också arabvärlden bidra till exempel med pengar till att bygga en palestinsk stat på Västbanken och Gaza.

Dagens fråga

Tror du att Annie Lööf lyckas få ihop en regering under sin sonderingsrunda?

  • Nej (89%, 969 Röster)
  • Ja (11%, 114 Röster)

Antal röster: 1 083

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×