Per-Axel ”Pax” Sjöholm, tränaren i BK Viljan i Sjöbo, får på grund av nya regler inte skicka in två av klubbens stora tjejess i ringen på kommande JSM och USM. ARKIVBILD

BK Viljans ess stoppas från SM

BOXNING Sjöboklubben Viljans två stora guldhopp i nästa helgs SM för juniorer och ungdomar, färska Ystads SK-förvärven Linn Carlsson och Thelma Sagerfeldt Eskilsson, kommer inte att ens få chansen att bli svenska mästarinnor i boxning.
– De är bäst i Sverige, men får ändå inte vara med, konstaterar Per-Axel ”Pax” Sjöholm, huvudtränare i BK Viljan, med en suck.

I fjor blev 18-åriga Linn Carlsson svensk juniormästare i 60-kilosklassen.
I år var det tänkt att hon skulle försvara titeln i sitt allra sista framträdande som junior.
15-åriga Thelma Sagerfeldt Eskilsson skulle göra ungdoms-SM-debut som dubbel svensk diplomboxningsmästarinna.
Båda hade fått finna sig i att vara favoriter i det SM för juniorer och ungdomar som avgörs i Västerås helgen den 15-17 december.

Men ingen av dem kommer till start.
Ingen av dem får komma till start.
Anledning? Ett nytt reglemente har trätt i kraft efter beslut från Kampsportsdelegationen, för övrigt tillsatt av regeringen för att jobba med bland annat regler för svensk boxning.
– Det är naturligtvis bra att Kampsportsdelegationen finns, betonar Pax.
– Men…
Han berättar att reglerna egentligen gällde även i fjor, men att boxningsförbundet då kringgick dem och genomförde sina SM så som de alltid gjort. Nu har dock Kampsportsdelegationen satt ner foten och meddelat att inga helst undantag blir möjliga.
Det är logiken i det nya regelverket som Pax Sjöholm mest ifrågasätter.
– I boxningen finns ju inte bara olika viktklasser, det finns även A-, B- och C-klasser beräknat efter olika antal genomförda matcher. Det som Kampsportdelegationen nu slagit fast och bestämt är att bara A-boxare får mötas på SM. För Linn Carlssons del betyder det att hon måste ha gått 15 matcher för att få vara med på JSM. Hon har bara gått tolv, bland annat därför att hon varit skadad ett tag. Att hon är bäst i Sverige och regerande JSM-vinnare hjälper inte. Reglerna tar hänsyn till bara matchantalet och inte till kunskapen, förkunnar Pax.

Även för Thelma Sagerfeldt Eskilsson slår de nya reglerna helt fel.
– Hon har inte förlorat en enda match som ungdom. Hon har slagit alla Sveriges ungdomsboxare. Men på SM får hon inte vara med. Hon saknar två genomförda matcher, konstaterar Pax med viss bitterhet och halvironi i tonfallet.
Att Svenska Boxningsförbundet lagt in en protestskrivelse till Kampsportdelegationen är i sammanhanget en klen tröst.
– De har tre månader på sig att svara. SM går i nästa vecka. Och förmodligen hade svaret ändå blivit nej, tror Pax.

I stället för två ”säkra” SM-guld blir det inget alls SM-deltagande för BK Viljan i Västerås.
– Tyvärr inte. Reglerna gör att alla de bästa inte kommer att vara med och att antalet deltagare blir färre än vanligt, avslutar Pax Sjöholm.

×