Åttondelsfinal väntar för Sverige

Krönika

Det blir åttondelsfinal för Sverige och man blir sämst tvåa i gruppen. Det trodde man inte efter förlusten i VM-premiären mot Polen. Men eftersom Ungern besegrade Polen ett par timmar före Sveriges match mot Argentina var förutsättningarna enkla: seger för Sverige mot Argentina samtidigt som Norge besegrade Tjeckien så blir Sverige sämst tvåa i gruppen.

När tidningen går till tryck är Norges match mot Tjeckien ännu inte färdigspelad men här kommer analysen ändå, som utgår ifrån att Norge gör sitt och vinner. I så fall blir Sverige sämst tvåa i gruppen och kommer troligtvis att få möta Spanien eller Slovenien i åttondelsfinal. Givetvis kan Sverige bli etta också, men då krävs det seger mot Norge och det kan vi knappast räkna med.

Nåja, Sverige har ändå gjort ett godkänt gruppspel så här långt.
Att Sverige kände sig säkert på seger mot Argentina var rätt tydligt om man tittar på startsjuan. Spelare som Carin Strömberg och Daniela Gustin fick chansen och åtminstone den sistnämnde gjorde bra ifrån sig. Viktigt också att en spelare som Nathalie Hagman fick göra en del mål och förhoppningsvis stärka ett självförtroende som kanske fått sig en smäll under de första matcherna. Hagman behövs i superform om Sverige ska kunna gå långt i turneringen.

Sverige hade tidigt 5–0 och det dröjde sju minuter innan Argentina gjorde mål. Till och med försvarsgeneralen Sabina Jacobsen gjorde mål och matchen kändes avgjord efter sju minuter då Sverige hade ledningen med 7–1. Visserligen kom Argentina ikapp lite men det kändes som att när Sverige ville göra mål så gjorde man mål. Argentina var rätt underhållande att följa, de spelar lite annorlunda än europeiska lag och hade flera sevärda spelare. Kanske kan man ta upp kampen med Brasilien om att bli det bästa sydamerikanska laget.
Ska man kritisera något i Sverige efter den här matchen blir det återigen försvarsspelet. Jag förstår att det kan vara svårt att ha 100 procent inställning i den här typen av match, men det måste ju ändå vara viktigt att göra rätt saker i varje match, framförallt inför kommande matcher som kommer att bli betydligt tuffare.

Kul också att se att de svenska fansen blivit fler och fler under mästerskapet, det är åtminstone min känsla. Förhoppningsvis blir de ännu fler, och framförallt lite mer högljudda, när det är dags för åttondelsfinal i Leipzig. Sverige kommer att behöva allt stöd det kan få – för då blir det andra bullar än mot blåbärsnationen Argentina.

Läs mer:

×