28-åring greps med explosiva ämnen

Skurup Nu åtalas 28-åringen som greps med pyroteknik i ryggsäcken. Han är misstänkt för grovt vapenbrott, brott mot lagen om explosiva varor och utpressning.

Skånskan har tidigare skrivit att en källa berättat för tidningen att en insatsstyrka och en bombgrupp var på plats i samband med gripandet av 28-åringen i september.
Enligt uppgifter till tidningen hade mannen vapengömmor utomhus på okänd plats i kommunen. Den misstänkte mannen sitter häktad och nu har åklagare skrivit en stämningsansökan, det vill säga, åtal är väckt.
Av åtalet framgår att en grop i naturreservatet Hästhagen har fungerat som en vapengömma. Mannen har utan tillstånd förvarat två papprör med pyroteknik i gropen och 8 rökgranater.

När han greps hade han dessutom två papprör med pyroteknik i sin ryggsäck.
Mannen har också haft tillgång till en pistol och kulgevär med 398 patroner och en hagelpatron.
Åklagaren skriver att vapenbrottet måste anses som grovt eftersom vapnen är ombyggda, mängden ammunition är stor och mannen haft tillgång till både 41 gram amfetamin och ett antal gram olika sorters cannabis.
Föremål som tingsrätten bedömer: ”lämpade för krigföring eller annan våldsanvändning”.

Mannen åtalas också för utpressning. Men hjälp av flera sms och en krossad fönsterruta på en adress i Skurup, har mannen försökt pressa tre personer på 50 000 kronor, utan att lyckas.
Det finns vittnesuppgifter på både mannens trakasserande av Skurupsbor i samband med utpressningsförsöken och att han har iakttagits när han vistades vid vapengropen i naturreservatet.
28-åringen har erkänt flera av åtalspunkterna.
Han åtalas också för stöld av kamera, tv, dvd-spelare och flera väskor och elektriska verktyg samt iPhone och kläder tillhörande en annan man i Skurup.
Polisen har beslagtagit utrustning som tagits fram för militär användning, som kroppsskydd, sju magasin, kamouflageväskor, lasersikten, kikarsikten samt ett svärd.

Dagens fråga

Är du nöjd med din lön?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×