Arkivbild

Polisoperatör åtalas för flera tjänstefel

Skåne En kvinnlig polisoperatör åtalas för två fall av tjänstefel. I båda fallen har hon struntat i att upprätta en händelserapport efter samtalen, och i ett fall slängde hon på luren i örat på uppringaren.

Det var den 24 november 2016 som en man fick ett samtal från sin sambo. Kvinnan var enligt mannen förtvivlad och befann sig på parets adress i södra Skåne. Hon berättade att två män, möjligen påverkade, var på väg upp mot deras hus.

Mannen kopplades till polisens Regionledningscentral Syd men fick höra av den kvinnliga operatören att sambon skulle ha ringt i stället. Mannen, som inte förstod varför, började diskutera med operatören. Det utväxlades då ”hårda ord” mellan dem.

Samtalet avslutatades med att operatören lade på luren i örat på den uppringande mannen. Han ringde då polisen igen och fick denna gång hjälp med sitt ärende.

Det framkom senare att den första operatören inte upprättat en händelserapport efter det hetsiga samtalet med mannen.

Den 11 augusti 2015 mördade en före-detta militär sin fru på en ort utanför Ystad.

Läs mer: Åtalad polisoperatör får jobba kvar

En man ringde då till polisen, ett samtal som besvarades av den kvinnliga operatören. Mannen förklarade att hans kvinnliga bekant berättat för honom att hennes man hotade bränna ner huset, samt att mannen sagt till kvinnan att hennes sista stund var kommen.

Kvinnan ska inte ha vågat larma polisen själv.

Trots det uppmanade operatören mannen att lägga på och be kvinnan att själv ringa 112, vilket han gjorde. Kvinnan ringde sedan till polisen, men sköts under samtalet ihjäl av sin man.

Operatören upprättade inte en händelserapport efter samtalet.

I förhör har operatören berättat att hon vid tidpunkten inte ansåg det som ett brådskande ärende, samt menade att hon möjligen förstått allvaret bättre om det varit lugnare på polisens ledningscentral vid tidpunkten.

En chef på polisens Regionledningscentral Syd berättar dock i förhör att det inte finns något krav på att den som utsatts för ett brott själv måste ringa polisen.

Chefen hävdade också att en händelserapport alltid ska upprättats, såvida det inte är uppenbart att det inte behövs.

Den kvinnliga operatören står nu åtalad för två fall av tjänstefel, men ska arbeta kvar på polisen, men inte längre som operatör på Regionledningscentralen.

Enligt ett tidigare yttrande från polisen på nationell nivå så kommer operatören, trots en fällande dom, att få behålla sitt nuvarande jobb.

Operatören nekar till brott.

Läs mer:

×