Lukas Sandell ersatte skadade YIF-stjärnan Kim Andersson på ett förtjänstfullt sätt. Foto: Jonny Nilsson
Speedkulan Lukas Sandell gjorde åtta mål och prisades som bästa hemmaspelare. Foto: Jonny Nilsson
Matchens lirare hyllades av lagkompisarna,
Jerry Hallbäck instruerade.
Samling vid pumpen? Nja, samling för att reda ut problemen med vattenläckaget från nya Ystads arenas tak.

Sandell tog ansvar när stjärnan saknades

HANDBOLL På läktarplats i Ystad arena satt skadade YIF-stjärnan Kim Andersson och applåderade sina speldugliga lagkompisar.
Hemmapojkarna imponerade stort och körde över Lugi i Skånes eget El Clásico.

– Utan Kim får vi andra ta större ansvar. Bara kul, säger Lukas Sandell, ”förste ersättare” på högerniopositionen, efter YIF:s 29-22 i derbyt.
I våras slog YIF ut Lugi i SM-kvarten efter fem heta slutspelsduster.
Tidigare i höst vann YIF derbyt i Lund.
Nu upprepade ”Di Vide” segern.
– Här hemma är vi starka. Här känner vi oss trygga, vi vågar och det är vi som sätter nivån. Och publiken är med oss. Vilken stämning det är fort Lugi kommer hit, menar Lukas Sandell.
Han axlade skadade Kim Anderssons mantel på ett utmärkt sätt. Lukas Sandell gjorde åtta mål och prisades som sitt lags bäste spelare.
– En väldigt viktig vinst inför alla de tuffa decembermatcherna, säger Lukas.
Närmast är det suveräna IFK Kristianstad som väntar. I Kristianstads arena.
– Det är bara att gå in och köra. Visst, de har en svit på 53-54 segermatcher. Men det är klart att vi kan slå dem. Vi får se på lördag.

Mot Lugi var ställningen 5-6 efter nio minuter, men YIF ryckte från 8-7 till 12-7 och kunde via 14-8 i paus ta en i sammanhanget betryggande seger. Efter paus var YIF:s ledning aldrig mindre än fem mål. Det blev aldrig spännande. YIF var för bra. YIF hade marginalerna på sin sida. Stundtals gick ”allt” in, även bollar via bortaförsvarets block.

YIF-tränaren Jerry Hallbäck var glad och stolt och nöjd och lättad och prisade inte minst sin egen son, storebror Anton Hallbäck, vars försvarsagerande förstörde det mesta i anfallsväg för Lugi.
– Som spets drog han sönder deras anfall. Som helhet stod vi upp bra i försvaret och med Anders Perssons räddningar fick vi snabbt igång kontrings- och anfallsspelet, menar Jerry Hallbäck.
Samtidigt underpresterade Lugi, som för dagen fick klara sig utan 60-minutersgeneralen Jakob Wickman Modigh.
– Han lämnade sjukdomsåterbud på matchdagens morgon. Klart att det påverkade, menar Tomas Axnér, Lugis tränare, apropå Jakob W-M:s frånvaro.
Med anfallsspelet var Axnér allt annat än nöjd:
– Vi blev söndertrasade. Hallbäck störde oss, vi kom för nära och hamnade ständigt i tidspress. Vi fastnade, fastnade och fastnade. Vi skulle kommit mer bättre fart. Nu blev allt alldeles för förutsägbart.
Nära slutet fick Lugis Nemanja Milosevic rött kort.
– Jag fick hans armar i bröstet. Tror jag. Jag såg honom inte. Ont? Det får det lov att göra i handboll, säger Lukas Sandell, som var den som kom i närkontakt med den utvisade Lugi-spelaren.

Kim Andersson då? Nu var det andra matchen i rad han inte spelade. Men YIF-tränaren Jerry Hallbäck gav alla YIF-fans ett lugnande besked.
– MR-röntgen gav ett positivare besked än väntat. Kanske missar han en match till, kanske två. Men känslan är trots allt rätt god.

×