Christian Jonsson har en kombinerad pergola och träningsrigg i trädgården. För honom är det naturligt att träna hårt och intensivt. Snart kan alla se honom som utmanare i Gladiatorerna.
Träning hemma i köket. Dagen började dock med intervallträning på en idrottsplats i Svedala.
Christian Jonsson.

Redo för Gladiatorerna

DOMME Christian Jonsson mår bäst när han får träna. Han är ingen vanlig motionär och snart är han med som utmanare och tävlar i Gladiatorerna.

Hemma i trädgården i den lilla byn Domme en bit utanför Anderslöv har han en kombinerad träningsrigg och pergola. Här kan han enkelt fästa sina redskap, förflytta sig i dem och göra de övningar han tycker är bäst.
Här flyttade han in i början av året efter att ha renoverat och byggt om huset som var i ett mycket dåligt skick när han köpte det.

– Jag jobbar för att kunna träna. Försöker att arbeta så litet som möjligt för att kunna träna så mycket som jag vill. Jag arbetar som stenläggare och har en förstående arbetsgivare.
Träningen var också anledningen till att han flyttade ut på landet.
– För mig som vill träna mycket ute i terrängen var det inte optimalt att bo inne i Malmö. Jag ville också komma ifrån att bara springa på asfalt inne i stan. I längden blev det jobbigt att alltid behöva åka ut till skogen för att träna.

Inne i köket finns hemmagjorda redskap. Christian Jonsson lyfter sig själv och förflyttar sig uppåt genom att fästa pinnar i olika nivåer i en träplatta. Bredvid hänger ett par ringar och här handlar det inte om att slå några enkla kullerbyttor.
Chrsitian Jonsson är 27 år och född och uppvuxen i Gessie villastad.
– Träning var ett naturligt inslag i familjen och under uppväxten blev det mest fotboll, hockey och innebandy. Jag fortsatte med att gå på gym, träna löpning och crossfit.
De senaste fyra åren har han tävlat och tränat inom sporten OCR, obstacle course racing.

Sporten kan beskrivas som en hinderbana med crossfitinslag. Hinderbanan är som längst 42 kilometer och på vägen handlar det om att springa, häva sig, crawla, klättra eller vad man vill över det som står i vägen.
Han har deltagit i 20-25 tävlingar per år och uppnått två femteplaceringar i VM i åldersgruppen 25-29 år.
Toughest är en arrangör av en OCR-tävling.
Många har nog sett bilder på när folk kravlar runt i lera på Ribersborg i Malmö.
– Vi får börja tävla och då är banan bra och hindren någorlunda rena, skrattar han.
Christian Jonsson harförsökt komma med i TV4:s program Gladiatorena tre gånger. Andra gången höll det på att lyckas men under träningslägret hade han otur i ett moment som kallas för pendeln.
– Jag sprang rätt in i ett jättestort klot, fick kompressionsfrakturer i nackcen och fick gå med nackkrage i 2,5 månad.
Året efter ringde TV4 och undrade om han ville prova igen. Det ville han och efter att ha genomfört alla tester på nytt lyckades han nå hela vägen fram. Nu är han en av flera utmanare som är med och tävlar mot Gladiatorerna.
Programmet spelades in förra året i Sundsvall.
– Det är jättetufft. Det blir fullt adrenalinpåslag i fem timmar eftersom man aldrig vet när man ska komma in.
– Man hinner inte låta kroppen gå ner i varv.
Christian Jonsson har precis fått trailern till programmet som börjar sändas den 15 december. – Det ska bli jättekul att titta. Ingen i familjen eller bekantskapskresten är speciellt förvånad över att få se mig där.

Dagens fråga

Kommer du att uppmärksamma Världstoalettdagen?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×