Positiv trend för tomtförsäljning

höör Den första etappen har tagit flera år att sälja. Men i etapp två på Kvarnbäck upplever Höörs kommun ett större sug för villatomter.
– Vi sålde 6 tomter på bara en månad, säger Lars Frostemark, exploateringsansvarig inom Höörs kommun.

Totalt har åtta av elva tomter sålts i den etapp som kallas 2a. Reglerna för hur försäljningen skulle gå till gjordes klart i oktober förra året och strax därefter lades tomterna ut till försäljning.
– Det var ett väldigt stort sug när vi började sälja. Vi sålde 6 tomter första månaden och vi har dessutom sålt ett par tomter till i den första etappen där det nu bara återstår tre tomter. Vissa ville bo där området var mer färdigt och då passade den första etappen bättre, säger Lars Frostemark.

Den första etappen har tagit lång tid eftersom försäljningen påbörjades i samband med att finanskrisen kopplade sitt grepp om den svenska småhusmarknaden kring 2009.
I dag råder en annan konjunktur och det är en av anledningarna till att villorna gått snabbare att sälja i den andra etappen. Större tomter på cirka 1 000 kvadratmeter per tomt kan också ha påverkat i en positiv riktning.
En dryg halv miljon per tomt räknar markägaren Höörs kommun få in i intäkt.

Ett område i den andra etappen är avsedd för flerfamiljshus med totalt 24 lägenheter och där pågår fortsatta diskussioner mellan Höörs kommun och intressenten Darjac Fastigheter.
– Det är en större tomt som vi vill sälja för cirka 2,5 miljoner kronor inklusive va-anslutning.
– Det är stora pengar och köparen vill ha en rätt att häva köpet om bygglovet inte går igenom eller tar väldigt lång tid. Det är sådant som vi håller på och diskutera, säger Lars Frostemark.

I den andra etappen finns dessutom en tomt i den södra delen av området där Höörs kommun gärna ser någon form av radhus.
– Vi hade hoppats på mellan sex och åtta radhus. En intressent ville bygga bostadsrätter men tyckte det blev för få bostäder i slutändan.
– Vi vill ha en blandad bebyggelse men om det inte blir några radhus kan vi i sista hand stycka av tomten i två och sälja dessa som villatomter, säger Lars Frostemark.
Han tycker det är viktigt att kommunen regelbundet har tomter att erbjuda.
– Vi kan inte bara förlita oss på privata initiativ.

Hur ser det ut i ytterområden som Norra Rörum och Tjörnarp?
– Där är det betydligt svårare. För 30 år sedan började vi sälja ett antal tomter på Salanders väg i Norra Rörum och där finns fortfarande ett par tomter kvar. Vi får inga förfrågningar. När det gäller Tjörnarp är det heller ingen som ringer.
Planeringen är istället full gång för en tredje etapp i Kvarnbäck där det planeras för villor, radhus och hyreshus.

Dagens fråga

Tror du att Annie Lööf lyckas få ihop en regering under sin sonderingsrunda?

  • Nej (89%, 969 Röster)
  • Ja (11%, 114 Röster)

Antal röster: 1 083

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×