Veronica Halling, nationsombud, visar utrymningsdörren som nu är på plats. FOTO: Joakim Stierna

Nation nära konkurs – för hårda brandkrav

lund Sedan ett och ett halvt år har Smålands nation kämpat med ekonomin.
Orsaken är att Räddningstjänsten Syd dömt ut nattklubbslokalen och beslutat att det maximala antalet besökare inte får överskrida 150 personer.

– Vi har varit så nära konkurs flera gånger, säger Rebecca Schalén, nationsombud.

För ett och ett halvt år sedan beslutade Räddningstjänsten Syd, efter en inspektion, att Smålands lokaler inte var säkra för fler än 150 gäster. Det tidigare tillståndet låg på 420 besökare.
Nationen har sedan dess kämpat både med få pengar till de kostsamma förbättringar av brandsäkerheten som myndigheten krävt, och samtidigt få ekonomin att gå ihop med de lägre intäkter som gästbortfallet lett till.

– Kostnaderna för brandskyddet uppgår till cirka en miljon kronor om vi räknar med allt från början till slut, säger Veronica Halling, även hon nationsombud.
Nationen har bland annat låtit sätta in en ny nödutgång från nattklubben rakt ut mot en parkering, installerat ett nytt brand- och utrymningslarm samt sprinklers i köket.
Under tiden har klubbverksamheten gått på sparlåga på grund av restriktionerna.
– Vi har tidigare haft tre fyra stora evenemang per år. Det är de som har fått ekonomin att gå ihop, säger Rebecca Schalén.

Nationen var populär i studentkretsar, uppger nationsombuden. Kvällarna var välfyllda. Men snart började det sprida sig att det var långa köer utanför Smålands, vilka berodde på att maxantalet besökare var uppnått.
– När vi får tillbaka vårt tillstånd måste vi sprida i hela stan att det inte är köer längre. Det kommer att ta flera år för oss att få tillbaka vårt goda rykte, säger Veronica Halling.
Ledningen trodde att nationen skulle få grönt ljus för att ta in fler besökare inför det 45-årsjubileum som nu är i full gång.
– Men när Räddningstjänsten Syd var här för ett nytt besök visade det sig att den hade glömt att entrédörren inte var godkänd efter de nya kraven, säger Rebecca Schalén.

Ljudnivån på brandlarmet var inte heller tillräckligt hög och det var inte kopplat så att ljuset samtidigt skulle tändas.– Vi fick ytterligare saker att ta tag i, men nu hoppas jag att vi ska få klartecken. Myndigheten har mer eller mindre godkänt åtgärderna via mejl, säger Rebecca Schalén.
Smålands är en av lång rad nationer i Lund som har fått förelägganden av räddningstjänsten. Hårdare krav på brandsäkerhet i offentliga lokaler är anledningen.

Läs mer:

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Tror du att Annie Lööf lyckas få ihop en regering under sin sonderingsrunda?

  • Nej (89%, 969 Röster)
  • Ja (11%, 114 Röster)

Antal röster: 1 083

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×