Museet stänger på Svaneholms slott

Svaneholm Nästa säsong öppnar inte museet på Svaneholms slott för allmänheten.
Föreningen har inga pengar att anställa entrévärdar för.

– Vi stänger för allmänheten, men har fortfarande öppet för grupper, säger ordförande Bruno Lindquist.
– Vi har inte pengar att anställa någon som ska stå i entrén, och det behövs två stycken för att de ska kunna ta hand om både pengarna och besökarna, säger Lindquist.
Tidigare har föreningen anställt skolungdomar som tar hand om entrén och kaféförsäljningen.
Första tillfället som förändringen märks blir till påsk. Museet kommer inte att delta vid påskrundan och därefter är det stängt i maj, juni, juli och augusti då det brukar vara öppet på helger eller hela veckor, utom måndagar.
Det här beslutet gäller för 2018. Hur det blir efter det återstår att se.
– Vi beslutade det här efter senaste styrelsemötet som var enhälligt, säger Lindqvist som är ordförande i Wemmenhögshärads fornminnes- och hembygdsförening.
Han och styrelsen är mycket besvikna över utvecklingen.
De hoppades på att kommunen skulle bevilja deras ansökan om en halv miljon kronor årligen i bidrag i fyra års tid, två miljoner kronor. Detta för att kunna ha öppet museet och arrangera nya utställningar. I slutet av november blev det avslag på ansökan.
Styrelsemedlemmarna blev mycket besvikna.
– Vi lämnade in ansökan i slutet av april och vi har inte hört något sedan dess,.. som, tyvärr den här summan kan vi inte tänka oss. De har inte kontaktat oss, säger Bruno Lindqvist.
Nu vill inte föreningen vara med vid Nationaldagsfirandet vid slottet som är kommunens arrangemang.
Däremot fortsätter föreningen att arrangera Valborgsmässofirande vid slottet liksom midsommarafton. Det är deras egna arrangemang.
Antikmässan som de arrangerade i fjor för första gången ska de göra om också, liksom guidade visningar för skolklasser och julmarknaden. Det är cirka 15 personer som jobbar ideellt i föreningen.
Förening har drivit museet på Svaneholms slott i många år. De fick ett stort arv för många år sedan som har möjliggjort föreningens verksamheter liksom de idoga ideella krafterna.

Dagens fråga

Tror du att Annie Lööf lyckas få ihop en regering under sin sonderingsrunda?

  • Nej (89%, 969 Röster)
  • Ja (11%, 114 Röster)

Antal röster: 1 083

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×