Arkivbild

Många är oroliga över rånvåg nattetid

LUND De senaste veckorna har en ökning skett av antalet rån i Lund. Polisen kartlägger om det finns ett samband mellan de olika händelserna och har utökat antalet kontroller.

Kommunpolis Joakim Nyberg är en av dem som är inkopplad i utredningen.

Han uppger att Lundapolisen, med anledning av situationen, kontrollerar fler personer som rör sig ute på stan.
Till exempel stoppades två personer av en patrull på Bankgatan i lördags morse vid 03-tiden.
Det rörde sig om två män 18 respektive 19 år gamla. En bit från platsen där männen kontrollerades hittade polisen en pistol.
– Det finns saker som tyder på att det var deras pistol. Jag vill inte gå in på vilken typ av vapen det rör sig om, säger Joakim Nyberg.

Kontrollerna och den ökade synligheten syftar också till öka tryggheten för Lundabor och besökare i staden.
– Det kan vara bra att röra sig i sällskap utomhus. Men samtidigt måste vi komma ihåg att Lund är en av de tryggaste städerna i landet, säger Joakim Nyberg.
Av den rad rån som inträffat märks den händelse som inträffade i Stadsparken tidigt på morgonen i fredags, då offret var en 12-årig pojke. I det fallet kunde gärningsmannen gripas och sitter häktad. Polisen utesluter inte att han har samband med fler rån.

Uppmärksammat är också rånet på studentboendet Ulrikedal i helgen, då tre okända män rånade och höll kvar en 23-årig man.
Han blev slagen och fick sticksår i benet samt avtvingad sitt bankkort med kod. Gärningsmännen lyckades ta ut pengar från detta innan kortet kunde spärras.

Händelsen är bara en av en rad likande i studentområdet den senaste tiden. AF-bostäder har skärpt bevakningen av området med väktare. Polisen patrullerar också där tätare.
Entrédörrar och utomhusbelysning ses över så att allt fungerar som det ska.
– Vi jobbar tätt både med AF-bostäder och universitetets säkerhetsansvarige. Det är lätt att ha en god kommunikation eftersom vi har möten varje vecka, säger Joakim Nyberg.

Sett till statiken har det paradoxalt nog skett en minskning av antalet personrån under 2017. Från årsskiftet fram till nu har det inträffat 62 personrån i Lunds kommun.
Motsvarande siffra 2013 var 66 och de följande åren 72, 76 och 90 under 2016.
– Men vi har haft en topp den senaste tiden. 22 av de 63 rånen har skett under veckorna 40-47. Det var exakt likadant förra året, säger Joakim Nyberg.
Det är huvudsakligen under de mörka timmarna som rånen sker.

I en fjärdedel av fallen har polisen en misstänkt.
– Risken att åka fast är stor om man håller på med sådant här, säger Joakim Nyberg.
Med anledning av läget vill Liberalerna att Lunds kommun inrättar trygghetsvakter som rör sig på de mest brottsutsatta platserna. Partiet ska under onsdagens möte i kommunstyrelsen yrka på att två miljoner avsätts för ändamålet.

Läs mer:

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Är Kattis Ahlström ett bra val som SVT:s julvärd?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×