Malmötrio åtalas för mordförsök

Malmö/ronneby I slutet av januari i år skottskadades en man på Lindängen och en i Ronneby. Nu åtalas en Malmötrio för mordförsök.

Det var den 21 januari i år som den första skjutningen ägde rum. En 19-årig man ska då ha avlossat flera skott mot en 18-åring som blev träffad i vänster knä och vänster höft. Om 18-åringen inte hade burit skyddsväst vid tillfället hade han även blivit träffad i ryggen.

Det hela ägde rum i ett trapphus på Kantatgatan på Lindängen i Malmö. 18-åringen lyckades ta sig in till en butik i närheten och fördes sedan till sjukhus med livshotande skador, men överlevde. Gärningsmannen och offret kände varandra sedan tidigare. 19-åringen ska, efter skjutningen, ha sökt upp den skadade 18-åringen på sjukhuset och jagat denne. En del av motivet kan, enligt stämningsansökan, handla om en bilnyckel som offret ansetts ansvarig för.

Det andra mordförsöket utspelade sig tio dagar senare, den 31 januari i år. Brottsplatsen? Ronneby. 19-åringen ska då tillsammans med två kompanjoner – en 20-åring och en 22-åring – hyrt en bil i Malmö och sedan åkt upp mot Ronneby och försökt beröva en 24-årig man livet. Man avlossade minst sex skott. Inget av skotten träffade emellertid 24-åringen och han överlevde. Gärningen ska, enligt stämningsansökan, ha varit av ”särskild farlig art” och ”ägnad att framkalla allvarlig fruktan hos offret för dennes personliga säkerhet”.

Vid båda händelserna visades, enligt stämningsansökan, ”synnerlig hänsynslöshet eller råhet”. Det finns vittnen till båda händelserna. Även vid den första skjutningen ska fler än den 19-årige mannen varit inblandade. Minst två vittnen har sett tre eller fyra killar på platsen strax före händelsen, men det är bara 19-åringen som åtalas.

– Det beror på bevisningen, säger Lars Morand som är åklagare i fallet.
Från 19-åringen beslagtog man en nyckel som ledde till ett vindsförråd vari det vapen som användes vid den första skjutningen förvarades. Man fann även nycklar som ledde till en lägenhet i Ronneby. Vid bilfärden till Ronneby fastnade de tre männen på en övervakningsfilm från en bensinstation.
Alla tre männen har suttit frihetsberövade sedan i februari. Allihop nekar till brott.

Den 19-årige mannen är samme man som dömts för att i mars ha smugglat ut en ”knarkkarta” till sin 23-årige bror. Det var den andre mars i år som polisen såg 23-åringen och en medhjälpare gräva i marken på ett grönområde på Lindängen. Efter att ha grävt i över en timme, körde männen därifrån. Polispatrullen följde efter och snart körde männen in i en lyktstolpe.

23-åringen försökte fly men greps och det visade sig då att han hade på sig ett handskrivet brev från sin 19-årige bror som då satt häktad misstänkt för mordförsök på Lindängen och i Ronneby. Brevet innehöll även en ”karta” som 19-åringen ritat och som skulle visa var narkotika fanns gömd. När poliserna själva började ­gräva på grönområdet med hjälp av kartan hittades över ett halvt kilo kokain.

23-åringen dömdes i somras till tre års fängelse för bland annat grovt narkotikabrott. Hans 19-åriga lillebror – som nu alltså åtalas för mordförsök i Malmö och Ronneby – dömdes till 3.5 års fängelse för bland annat grovt narkotikabrott. Den 19-årige medhjälpare som polisen sett gräva tillsammans med 23-åringen dömdes till två års fängelse för bland annat grovt vapenbrott.

Det är oklart hur bröderna lyckades smuggla ut ”knarkkartan”. ”Gräv överallt och öppna hela stället” löd budskapet i teckningen.

Dagens fråga

Borde damfotbollen få mer fokus och resurser?

  • Ja (68%, 105 Röster)
  • Nej (32%, 49 Röster)

Antal röster: 154

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×