Foto: TT/Arkiv

Malmös överskott större än beräknat

MALMÖ Överskottet i budgeten för Malmö stad 2017 har ökat med 714 miljoner kronor, bland annat beroende på 50 miljoner mer i statlig byggbonus då stan växer så det knakar.
Det innebär att kommunen kan fortsätta investera i framförallt utbyggnaden av förskolor och skolor.

När kommunstyrelsen i Malmö hade sitt sista sammanträde för året på onsdagen fanns också flera skolsatsningar med för beslut.

Politikerna sa nämligen ja till att en helt ny förskola med 60 platser och med namnet Triton byggs på Neptunigatan i det nya området vid Malmö Live.
Hermodsdalsskolan ska också få en ny gymnastikhall istället för nuvarande, som rivs. 49 miljoner kronor kostar det.
Dessutom ställde sig kommunstyrelsen bakom att investera 281 miljoner kronor för att bygga en grundskola med idrottsplats för 550 elever i klasserna 6-9 och en förskola med plats för 80 barn i Västra varvsstaden.

– Nästa år investerar vi 1, 5 miljarder kronor för att rusta upp och bygga nya förskolor och skolor. Med ett växande antal barn och unga välkomnar vi de statliga bidragen, fastighetsförsäljningar och ökade skatteintäkter som ger oss möjligheter att satsa för framtiden, säger kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).
Oppositionsrådet Torbjörn Tenghammar (M) är också nöjd med att Malmö går på plus i år men vill lägga mer i budgeten till att minska försörjningstödet och få fler Malmöbor i arbete.

Meningarna bland politikerna är också delade om när de planerade höghastighetstågen mellan Malmö och Stockholm ska börja byggas. Tanken är att de ska halvera restiden.
Majoriteten av kommunstyrelsen vill att Malmö ska skriva på avtalet om att järnvägen ska byggas direkt medan Liberalerna och Sverigedemokraterna säger nej på grund av kostnaderna och Moderaterna vill ha investeringen klar innan byggandet påbörjas.
– Höghastighetstågen är dyra men de är ett viktigt steg i riktningen mot en snabb och modern infrastruktur i landet och de betyder mycket för hela Skånes utveckling, menar Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Nya bostäder i bostadsmoduler för nyanlända på Kirseberg gick igenom med ett yttrande från moderaterna att summan på 44 miljoner kronor med osäkerhetsfaktorn plus eller minus 10 procent ska fastställas till en exakt summa. Sverigedemokraterna yrkade avslag på servicenämndens ansökan.

Däremot var alla ense om att skapa en kommungemensam bostadsrådgivning för hemlösa, äldre och andra som behöver råd om hur de tar sig fram på bostadsmarknaden.
En upphandlingslots ska också hjälpa lokala företag att konkurrera i fler kommunala upphandlingar, kring exempelvis nya förskolor.

Dagens fråga

Är Kattis Ahlström ett bra val som SVT:s julvärd?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×