Lasse Stefanz har gjort det mesta, men det är faktiskt första gången de gör en konsertturné och premiären är i Hässleholm Kulturhus på tisdag kväll. PRESSBILD
Thomas Deutgen är konferencier och ska intervjua bandet på scen.Pressbild

Lasse Stefanz spelar i konserthus i vår

Många dansband har gjort det tidigare – och nu tar Lasse Stefanz klivet ut på konserthusscenen. Under våren ger de sig ut tillsammans med dansbandsexperten Thomas Deutgen som konferencier för att spela sina hits och berätta sin historia. Premiär i Hässleholms kulturhus den 24 april.

Lasse Stefanz exclusive – De första ljuva åren!
Tisdag 24 april (premiär) Hässleholms kulturhus
Onsdag 25 april, Nässjö, Pigalle (Teatersalongen)
Torsdag 26 april, Karlskrona, Konserthusteatern
Onsdag 2 maj, Kungsbacka teater
Torsdag 3 maj, Norrköping, Louis de Geer (Flygeln)
Onsdag 9 maj, Vara konserthus
Torsdag 10 maj, Karlstad, Scalateatern
Fredag 11 maj, Halmstad teater

Åren går och både de som står på scenen och publiken blir äldre.
– Det är ju så med vår publik, vi har spelat i femtio år och de som varit med från början kanske inte tycker om att stå och trängas på en dansbana längre. Då blir det här ett ypperligt tillfälle för dem att komma och höra oss, säger Olle Jönsson.
Under cirka en och en halv timme ska bandet berätta sin historia och spela 20-30 låtar. Att välja dem bland drygt 800 är inte lätt.
– Vissa låtar måste med, som De sista ljuva åren och Vid en liten fiskehamn, men vi vill blanda och ha lite uptempolåtar också.

Lasse Stefanz har ofta stillastående publik på dansbanorna när det är för trångt att dansa. Men det är inte samma som att ha publik på parketten.
– Nej, nu blir det ju nykter publik. Det är mitt i veckan, så det blir inte tjo och tjim. Inte fysiskt men psykiskt tror jag det blir jobbigare för mig än en danskväll. Där sitter 500 människor och tittar. Vi måste göra det rätt och bra. Ute kan man showa till det lite, men nu blir det fullt fokus på scenen, säger Olle Jönsson.

Var det inte så på ert jubileum också?
– Jo absolut. Men det är ju en del av jobbet. Man ska inte gå in och tro att det bara är att sätta skorna. Då är men snett på det.

Det blir en utmaning?
– Ja, det blir det och det är kul efter alla år att se vad som finns bakom nästa hörn, säger Olle Jönsson.
Det går bra för Lasse Stefanz och deras skivor hör till de få som säljer bra i en tid när cd-skivan blir alltmer sällsynt.
– Vi är tacksamma. Men vi tar inte ut något i förskott. De tre plattor vi har släppt i år har alla sålt guld.
Thomas Deutgen är idékläckaren bakom den kommande turnén, dessutom producent och konferencier, och säger att han nu är ”glad att han fått gubbarna med sig på tåget.”
– Jag har pratat med dem i flera år om att de borde göra en konserthussväng. Jag tror de har dragit sig lite för detta, de känner sig trygga på dansbanan där de har en stor publik. Men nu har de fått lite blodad tand av sitt 50-årsjubileum i Kristianstad.
Dansbandet Lasse Stefanz har en lång historia och det finns mycket att berätta.
– När jag jobbat med biografin om dem har jag också samlat på mig massor av bildmaterial, både privata och officiella bilder. Vi har också alla orkesterkort med bilder på deras kläder till exempel, säger Thomas Deutgen.

Sittande publik ger möjlighet att berätta lite mer utförligt om bandet.
– Att intervjua dem på scenen om upp- och nedgångar är inget som går att göra i Folkets park. Det var också svårt att göra några längre intervjuer under 50-årsjubileet, men då fick bandet i alla fall spela för sittande publik.
Från det ursprungliga bandet finns idag Olle Jönsson och Christer Ericsson kvar. Lasse Sigfridsson som enligt egen utsago fick sparken från bandet 2013 har nu en egen framgångsrik karriär.
– Det Lasse Stefanz som finns nu är det band de åker ut med. Vi kommer att titta på bilder och filmklipp och då är det det gamla bandet. De här fem personerna som var med i 45 år i samma band, det är klart att det är de som bidragit till framgångarna och det har varken Olle eller Christer någonsin motsatt sig. Det är ju originalbandet som format det de blivit idag, säger Thomas Deutgen.

Genom åren har bandet bland annat haft många mer eller mindre märkliga scenkostymer. Många av dem finns samlade i ett förråd i Kristianstad.
– Men ingen av dem går i scenkläderna, förutom jag. Det var Christer som kom på det, och man måste bjuda publiken på något roligt, säger Thomas Deutgen.
Så du får visa upp några av de här fina kläderna
– Jajamän. Det är stor fantasirikedom kan man säga. Att bara fråga sig hur de tänkte när man gjorde ett skivomslag med grisrosa kostymer …

Lasse Stefanz exclusive – De första ljuva åren!
Tisdag 24 april (premiär) Hässleholms kulturhus
Onsdag 25 april, Nässjö, Pigalle (Teatersalongen)
Torsdag 26 april, Karlskrona, Konserthusteatern
Onsdag 2 maj, Kungsbacka teater
Torsdag 3 maj, Norrköping, Louis de Geer (Flygeln)
Onsdag 9 maj, Vara konserthus
Torsdag 10 maj, Karlstad, Scalateatern
Fredag 11 maj, Halmstad teater

×