Jodå, det kunde bli värre för akademien

Det fanns en läcka i Svenska akademien. Någon har, som tidigare misstänkts, avslöjat namnen på litteraturpristagarna i förväg.
Den så kallade kulturprofilen, som numera till och med damen i kassan på Coop Nära vet det riktiga namnet på, hade ytterligare en osmaklig vana, förutom sexuella övergrepp och trakasserier. Han läckte vid vissa tillfällen namnen på Nobelpristagare i litteratur, kanske för att imponera på kvinnor, kanske för att tjäna pengar på vadslagning, Det är oklart, liksom varför akademien inte drog slutsatsen att det var han när det talades om en läcka för några år sedan. Man vet säkert att han läckt namnen Harold Pinter, Elfriede Jelinek, Patrick Modiano och kanske Jean-Marie Gustave Le Clézio. Tillräckligt många för att det ska vara ett mönster och för att det ska ha varit en risk för att värdet i priset undermineras.
I fransktalande områden sjönk oddsen när den fransktalande kulturprofilen läckt information i sådan utsträckning att firman Ladbrokes avbröt vadslagningen. Om mannen tjänat pengar på att läcka information har ett brott eventuellt begåtts. Förmodligen har han bara använt uppgifterna för att imponera på folk. Men detta är ytterligare en bisarr pusselbit i kartläggningen av kulturprofilens märkliga särställning i Svenska Akademien. Oavsett om det är brottsligt eller ej så har mannen hjälpt till att urholka litteraturprisets värde.

Dagens fråga

Tror du att Annie Lööf lyckas få ihop en regering under sin sonderingsrunda?

  • Nej (89%, 969 Röster)
  • Ja (11%, 114 Röster)

Antal röster: 1 083

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×