Skådespelaren Pontus T. Pagler har en återkommande roll i fjärde säsongen av Bron som har premiär i SVT på nyårsdagen.Foto: Matilda Arborelius
Foto: Matilda Arborelius

Från Fjärlöv till fjärde Bron

Under uppväxten såg han ofta sin mamma Birgitta Lowén på scen – något som inspirerade Pontus T. Pagler att själv våga satsa på skådespeleriet. Snart syns han i tv-rutan i sin hittills största roll då han medverkar i fjärde säsongen av Bron.
– Det är en återkommande roll, vilket är jätteroligt, säger han.

Från: Uppvuxen i Fjärlöv
Bor: I Stockholm sedan två år
Född: 1987
Familj: Gift med skådespelaren Lisette T. Pagler.
Bakgrund: Har spelat i tv-serierna Molanders och Min hemlighet.
Aktuell med: Återkommande roll i fjärde säsongen av Bron, i När fällan slår igen på Ystad Stadsteater.
Om sin första profesionella roll: ”Det var en liten roll på Romateatern på Gotland. Det var en Shakespearepjäs och jag spelade vakt. Jag gick in i slutet av förställningen och sa fyra repliker”.

Pontus T. Pagler brinner för skådespeleriet. Han har spelat med Ystad Stadsteater och medverkat i tv-serier som Molanders och Min hemlighet. Nu har han landat sin största roll hittills. Den 1 januari kan man nämligen se honom i fjärde säsongen av den populära tv-serien Bron.
– Jag spelar en journalist som är expert på vänsterterrorism och blir delaktig när det blir tal om en misstänkt terroristorganisation. Det kan jag säga utan att spoila för mycket, för det får jag inte, säger han med ett leende.
Han kommer att spela scener med seriens de båda huvudrollsinnehavarna Sofia Helin och Thure Lindhardt.
– Det märktes att det är ett proffsigt team. De är så vana vid varandra och vet exakt sina roller. Det var väldigt smidigt och gick snabbt. Annars var det som en vanlig inspelning med regissör, producent och med- och motspelare, säger Pontus T. Pagler.
För honom föll sig skådespeleriet naturligt. Hans mamma är nämligen skådespelaren och stand up-komikern Birgitta Lowén och som liten såg han henne ofta stå på olika scener.
– Jag blev van väldigt tidigt att vara på scen och framför folk. Även om jag var blyg så var inte det något farligt. Jag såg mamma på scen från tidig ålder varannan helg och det såg ju roligt ut. I skolan var jag aldrig sen att ställa mig på scen, berättar han.
Att ha en mamma som är skådespelare har också gjort att han vågat satsa på sin dröm.
– Mamma har varit väldigt stöttande och sagt ”spela, spela, spela” och att allting löser sig. Det har påverkat mig, att det är ok att köra på det.
Efter gymnasiet gick Pontus T. Pagler en skådespelarutbildning i Falkenberg.
– Där lärde jag mig jättemycket. Jag fördjupade skådespeleriet mer. Där fick jag träffa fantastiska lärare och kom i kontakt med andra skådespelartekniker som jag förkovrade mig i. Jag har gått mycket workshops för att lära mig. Jag slutade aldrig riktigt att utbilda mig.
Numera har han lämnat uppväxtorten Fjärlöv för Stockholm.
– De flesta provfilmningar och jobb är där uppe. Jag ville ha möjlighet att vara i närheten.
Men det är en tuff bransch.
– Jag kan inte påstå att någonting är lätt med det här. Det är inte som att jobben radar upp sig bara för att du bor i Stockholm, men det är lättare att vara på plats snabbt.
Att byta bana helt har dock aldrig varit aktuellt.
– Jag har extrajobb också, annars hade jag inte fått in till hyran, säger han med ett skratt och berättar att han jobbar extra som rallare.
När han får frågan om han föredrar att jobba för film eller teater är svaret tveklöst.
– Film! Det är någonting med magin av att allt som händer i stunden fångas på kamera och det kan bli helt fantastiskt och det kan bli pannkaka. På teatern kommer jag alltid ha en ny chans, varje publik kommer att få se en föreställning olik den kvällen innan. Det är beundransvärt på sitt sätt, men det är intimiteten i film som jag tycker om. Att vara nära medspelarna och att vara nära kameran. Det är en helt annan energi.

Har du något drömuppdrag?
– Blickarna är så klart riktade utomlands. Jag vill fortsätta få lära mig och se var det bär av. Förhoppningsvis bär det av till saker jag inte redan gjort. Saker som kommer att utveckla mig och berika mig. Men att få spela in en fängelseserie med Tom Hardy har jag en liten halvdröm om, säger han med ett skratt.
Det här med att fortsätta lära sig är något Pontus återkommer till flera gånger under intervjun.
– Jag tror mycket på att själva yrket i sig är att vara människa och att lära känna sig själv är ett av de bästa sätten. Att förstå vem man är, det här är jag, det här kan jag ge den här regissören och den här inspelningen. Att jämföra sig med andra blir destruktivt. Min osäkerhet och min tafflighet är min styrka i det här, det kan jag använda som min superkraft.
Som skådespelare handlar det också om att förmedla känslor till tittarna och i och med det förhoppningsvis bringa hopp hos människor, menar Pontus.
– Det är därför vi kollar på film och teater, för att se människor förändra sitt liv. Och det är en fantastisk känsla att kunna ge.

Från: Uppvuxen i Fjärlöv
Bor: I Stockholm sedan två år
Född: 1987
Familj: Gift med skådespelaren Lisette T. Pagler.
Bakgrund: Har spelat i tv-serierna Molanders och Min hemlighet.
Aktuell med: Återkommande roll i fjärde säsongen av Bron, i När fällan slår igen på Ystad Stadsteater.
Om sin första profesionella roll: ”Det var en liten roll på Romateatern på Gotland. Det var en Shakespearepjäs och jag spelade vakt. Jag gick in i slutet av förställningen och sa fyra repliker”.