”Fin insats igen av Lugispelarna”

Krönika

Efter mycket om och men lyckades Sverige besegra ett Tjeckien som länge såg ut att knäcka Sverige. Eller rättare sagt var målvakten Lucie Satrapova (till vardags i Kristianstad HK) det största hotet mot svensk seger. I den första halvleken var hon en riktig mardröm och skrämde slag på de svenska spelarna. Egentligen inte alls förvånande, KHK-målvakten har varit en av de bästa spelarna i SHE sedan hon kom till klubben.
Inledningsvis syntes det att Tjeckien är ett lag fullproppat med självförtroende efter två raka segrar. Satsningarna var något helt annat än de svenska, där såg det lite oroligt och initiativfattigt ut. Och visst ska man kunna kräva mer av en spelare som Bella Gulldén.
Sveriges överlägset största stjärna har nu gjort tre usla förstahalvlekar i det här mästerskapet. Men i precis som de övriga matcherna var Gulldén desto bättre i andra halvlek och det var då Sverige vände matchen.

Två spelare som var riktigt bra hela matchen igenom var Anna Lagerquist och Hanna Blomstrand. Anna Lagerquist hade en stor roll redan i hemma-EM för ett år sedan och utvecklingskurvan pekar fortfarande rakt uppåt. Extra starkt av mittsexan med tanke på att hon drabbades av körtelfeber i höstas och var borta från spel en längre tid.

Hanna Blomstrand har fått sitt internationella genombrott. Höörtjejen visar ingen respekt alls utan är tuff och modig framåt och hänsynslös i sitt försvarsspel. Det var riktigt häftigt att se henne och visst syns det också att hennes status i truppen har höjts rejält. Utöver att Blomstrand nu får mycket mer speltid än hon fått i sina två tidigare mästerskap är det också kul att se hennes status utanför plan.
På måndagens pressträff var högernian hett villebråd, något 21-åringen verkade trivas med. ”Blomman” är dessutom en av två spelare i ”roliga gruppen” i landslaget. Hon, tillsammans med Johanna Westberg, är ansvarig för att hitta på roliga aktiviteter utanför planen.

Men tillbaka till matchen mot Tjeckien – det viktigaste var ändå att Sverige vann till slut och nu ser det bra ut i tabellen. Nästa match är mot Argentina och den matchen kommer Sverige givetvis att vinna. Gör man det samtidigt som ett par andra resultat inte går emot laget borde andraplatsen vara inom räckhåll. Och den kan vara väldigt viktig om man ska slippa de allra bästa lagen redan i åttondelsfinal.
Som tabellen ser ut just nu väntar Rumänien och det laget tar jag hellre än Frankrike eller Spanien. Känslan är ändå att det kommer att krävas ett betydligt bättre försvarsspel (som det vi fick se i Ungern-matchen) om man ska kunna gå långt i den här turneringen.

×