Kommunpolis Björn Johnsson ser mycket allvarligt på oron i Svalövs centrum och uppmanar alla som uttsätts för något olagligt polisanmäla. - Då har vi något att gå på, säger han.
Birgitta Jönsson (S)
Olof Röstin anser sig ha rent mjöl i påsen.
Torbjörn ekelund (L).

Vakter sätts in för få stopp på hotfulla ungdomsgäng

Svalöv Under hela hösten har ungdomsgäng skrämt upp invånarna i Svalövs centrum, gjort sig skyldiga till skadegörelse, men även snatteri.

Nu har kommunen, skolan och polisen tröttnat och vid kommunstyrelsens möte i måndags togs beslutet att skärpa ordningen och öka på närvaron, både under kvällar och helger.

Här handlar det helt enkelt om en trygghetssatsning och därför väljer man att sätta in ordningsvakter vid kritiska tider och på platser där ungdomarna rör sig.

– Utvecklingen är inte på något sätt acceptabel. För att komma till rätta med detta vill vi inom kommunen tillsammans med polisen och andra samhällsaktörer fånga upp problematiken och arbeta aktivt för att öka tryggheten på orten, säger Birgitta Jönsson (S), kommunstyrelsens ordförande.
Redan för några veckor sedan insåg skola, polis och socialtjänst allvaret och satte då in resurser, men oroligheterna har fortsatt:
– Ett stort antal ungdomar i högstadieåldern stjäl i affärer, eldar upp papperskorgar och visar upp ett hotfullt beteende mot invånarna. Så får det inte gå till, säger Birgitta Jönsson.

– Snart väntar lov och då kommer ungdomarna att driva vind för våg och därför kommer vi att koncentrera oss på att fånga upp dem. Mer oroligheter accepterar vi inte längre. Varken i skolan eller på fritiden, klargör kommunalrådet Torbjörn Ekelund (L).
Man kommer även att stärka upp Nattvandrarna, se till att fritidsgården håller öppet och även ta hjälp av olika föreningar.
– Vi inser att inte bara vakter hjälper. Lika mycket få ungdomarna att syssla med något riktigt vettigt, tillägger Torbjörn Ekelund.
Mycket stök har varit vardag på Linåkerskolan under hösten. En brand för en dryg månad sedan blev droppen och som innebar högsta beredskap från kommun, skola, polis och socialtjänst.

– Tyvärr rör det sig om samma ungdomar som stökar i centrum under kvällarna som ger oro på skolan.
– Här måste vi alla aktörer sätta in alla åtgärder som krävs för att få stopp på oroligheterna.
– Vi har redan vidtagit så stränga och tydliga åtgärder som vi kan enligt lagen, säger Ekelund.
300 000 kronor sätts av och kommunalrådet Olof Röstin (M) skickar också han klara och tydliga signaler:

– Om inte föräldrarna har möjlighet att sätta gränser så måste vi som samhälle göra det.
Från polisens sida gör man allt för att samarbeta och få ungdomarna på andra tankar:
– Ja, det här ser vi som en positiv satsning. Vi kommer i görligaste mån öka den polisiära närvaron under eftermiddag och kvällstid i Svalövs tätort, säger kommunpolis Björn Johnsson.

– Men jag är samtidigt helt övertygad att detta är ett problem som vi tillsammans kommer att lösa på ett bra sätt.
Johnsson uppmanar dock både affärsinnehavare och allmänheten att anmäla om man utsätts för något olagligt.
– Det har kommit in få anmälningar och ska vi kunna gå vidare måste vi ha en anmälan i botten.
– En del snatterier finns på vårt bord, men inte gällande hot och våld.
Ytterligare insatser som sätts in är att tillsätta en eller flera ungdomscoacher som ska ha till uppgift att röra sig ute bland ungdomarna och i mån av resurser även få mer resurser från polisen.

Torbjörn Ekelund är dock mycket kritisk till hur polisen från centralt håll hanterat situationen:
– Tyvärr plockas våra områdespoliser till andra uppgifter i andra kommuner och då blir bevakningen inte som det var tänkt från början.
– Vår kommunpolis Björn Johnsson gör allt för att få behålla resurserna och här handlar det om att chefer centralt misslyckats helt och måste rannsaka sig själva.

Läs mer:

Dagens fråga

Tror du att Annie Lööf lyckas få ihop en regering under sin sonderingsrunda?

  • Nej (89%, 969 Röster)
  • Ja (11%, 114 Röster)

Antal röster: 1 083

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×