De två förfallna statarlängorna vid Källsjörondellen anses vara en skamfläck för Ystad. arkivbild
Huset är vandaliserat och hårt åtgånget av väder och vind.
Huset är vandaliserat och hårt åtgånget av väder och vind.

”Statarlängan en skamfläck för Ystad”

ystad Den öde statarlängan i Källesjö är en skamfläck för Ystad som turiststad.
Det anser Göran Göransson (KD) om det förfallna huset intill rondellen vid infarten till Ystads centrum från E65.
Nu kräver han att huset antingen ska rivas eller renoveras.

Göran Göransson, som är gruppledare för Kristdemokraterna i fullmäktige, synade huset utifrån för en månad sedan.
– Det har funnits plank för dörrar och fönster men de har rivits bort och stället har blivit ett tillhåll och en skräpplats. Det ligger allehanda saker därinne som visar att det har varit människor där och slängt saker, förklarar han.

Huset är vandaliserat och hårt åtgånget av väder och vind. Fasaden spricker, vatten läcker in via taket och alla fönster är krossade. Inne i huset finns en massa bråte från kök med inredning från 50- och 60-talet, men också mycket skräp som antyder att obehöriga har vistas där periodvis. Även det lilla huset bredvid är i dåligt skick.
– Det förvånar mig att grannar till huset har accepterat en spökfastighet inpå knutarna så lång tid som de har gjort. Förfallet kan leda till ohyra, säger Göran Göransson.
Statarlängans renovering har varit på tapeten sedan början av 2000-talet då Ronny Nielsen drev frågan som politiker. Huset var redan då övergivet och förfallet anmäldes för första gången 2004.
– Jag satt då i miljö- och byggnadsnämnden när jag hade några möten med ägaren Lembke om vi kunde göra någonting med statarlängan, för han ville bygga bostäder i området, berättar Ronny Nielsen, numera vice ordförande i Ystads fornminnesförening.
Han besökte huset för någon månad sedan och konstaterade:
– Det går inte att rädda huset längre, för det skulle kosta jättemycket. Tiden har ätit upp det.

Göran Göransson tog upp stafettpinnen 2016. Han har haft uppe frågan i kommunfullmäktige och tidigt i våras lämnade han in en anmälan till myndighetsnämnden. Han vill att statarlängan ska antingen renoveras eller rivas. Men han har ännu inte fått något svar från nämnden.
– När jag efterlyste svar långt om länge av nämndens ordförande fick jag svaret att skicka in min anmälan igen. Det tolkar jag som att min anmälan har försvunnit eller att ingen inte har bryt sig om att ta vara på den, säger han.
Längan byggdes på 1700-talet. Det användes för olika verksamheter fram till 1820-talet då byggnaden blev en bostad för statarfamiljer. I det lilla granhuset bodde förmän och det var bebott fram till i början av 2000-talet.
– Jag förstår inte vad som är unikt med den statarlängan. Den är renoverad och uppdaterad så många gånger under 1900-talet att det ursprungliga inte finns kvar längre, säger Ronny Nielsen.

Ägaren Johannes Lembke på Källesjö gård ska ha haft planer på att rusta upp statarlängan när Källesjörondellen stod klar 2012.
Begäran om planbesked kom i alla fall in till Ystads kommun den 27 juli 2011 från fastighetsägaren. Syftet med planen var att bygga bostäder i området och att pröva möjlighet för verksamheter i statarlängan men arbetet med planen avbröts i december 2016 för att den inte uppfyllde kraven på bland annat en god bebyggd miljö.
– Som jag tolkar det var det ett slags prestigekonflikt mellan kommunen och ägaren om ett bygglov, så han har lagt allt på is, säger Göran Göransson.

Han tycker att det är bedrövligt att vissa ärenden tar så långt tid för kommunen att åtgärda.
– Jag befarar att det enda som kommer att hända med statarlängan är att ägaren tvingas sätta plank på dörrar och fönster igen och sedan händer det inget mer och då står eländet där ett tag till innan det ramlar ihop, säger han.
– Det brinner i knuterna, nu måste man göra något åt huset, annars är det snart försent.
Skånska Dagbladet har förgäves sökt kontakt med ägaren Johannes Lembke.

Läs mer:

Dagens fråga

Tror du att Annie Lööf lyckas få ihop en regering under sin sonderingsrunda?

  • Nej (89%, 969 Röster)
  • Ja (11%, 114 Röster)

Antal röster: 1 083

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×