Ordningsvakter, som här på Malmö central, blir en vanlig syn även i Staffanstorp framöver. Kommunen ska anställa sju-åtta som ska upprätthålla ordningen och öka tryggheten.
”Någon måste vara först med att säga det” skriver Christian Sonesson (M) som gav beskedet på sin Facebooksida.

Satsar hela reserven på ordningsvakter

STAFFANSTORP Staffanstorps kommun har tröttnat på stök och skadegörelse.
I måndags kväll beslöt kommunstyrelsen att lägga hela reserven på 6,5 miljoner på ökad trygghet genom att själv anställa ordningsvakter.

– Ingen fråga är viktigare än tryggheten just nu, säger kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M).

I tio år har kommunen finansierat väktarrondering, vilket fungerat bra, men nu krävs större insatser, menar han.
– De senaste två åren har stök och skadegörelse i centrum ökat och polisens insatser räcker inte till den närvaro som krävs. Många boende hör av sig till mig och vi har också haft bekymmer på bibliotek och i idrottshallar. Även näringsidkare i centrum drabbas av skadegörelse.
– Därför tog jag initiativet till och vi i alliansen lade förslaget om att anställa egna ordningsvakter. Jag räknar med att vi ska ha råd med en sju-åtta personer, säger Christian Sonesson.
– Boende i kommunen ska inte begränsas på grund av rädsla för att röra sig ute. Då måste vi göra något och det gör vi nu.

Att ta hela kommunstyrelsens reservkonto för oförutsedda händelser till ordningsvakter – oroar det dig?
– Det är klart att vi funderat på det, men få frågor är så akuta nu som tryggheten och då är det också fel av oss, tycker jag, att sitta på reserven och inte använda den.
En del av pengarna i reserven var tänkta för att gå till kompensation åt personal när lönerörelsen är klar.
– Vi hade avsatt 2,5 miljoner till det men nu tar vi även dessa pengar till ordningsvakter. Behöver vi kompensera personal, bland annat lärare, får vi ta från det budgeterade resultatet för 2018 i stället och göra ett mindre resultat, säger Christian Sonesson.

Läs mer: S ville utreda kostnaden för vakter

Det kommunen nu ska göra är att bygga upp en permanent verksamhet med ordningsvakter. Dessa har till skillnad från väktare vissa polisiära befogenheter och får till exempel omhänderta personer som uppträder störande på allmän plats. Ordningsvakter är utbildade och förordnade av polisen och har även lydnads- och rapporteringsplikt till polisen.
Först kommer kommunen att rekrytera en säkerhetschef och sedan ska sju-åtta ordningsvakter anställas. De kommer även att jobba skift på helger och nätter. Kanske kan kommunens parkeringsövervakning på sikt också införlivas i den kommunala organisationen.

Anställningen av ordningsvakter ska kompletteras med utökad kamerabevakning, bättre belysning, stöd till frivilliginsatser, grannsamverkan med mera, påpekar Christian Sonesson.
– Vi arbetar med ansökningar om kameraövervakning, de kommer snart att skickas in.
Beslutet om att satsa 6,5 miljoner årligen på ordningsvakter togs i kommunstyrelsen på måndagskvällen där förslaget lades direkt på bordet.
Förslaget lades av alliansen, med M, C, L och KD. SD ställde sig också bakom.
Socialdemokraterna med stöd av Miljöpartiet var inte negativa till ordningsvakter i sig men yrkade på en återremiss för att utreda kostnaderna.
Mot förslaget röstade också förra Moderatledamoten, numera politiskt obundna Tina Xhemajli.

Läs mer:

Dagens fråga

Tror du att Annie Lööf lyckas få ihop en regering under sin sonderingsrunda?

  • Nej (89%, 969 Röster)
  • Ja (11%, 114 Röster)

Antal röster: 1 083

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×