Politiker Ann-Helen Nilsson (C) och elever från Östergårdsskolan, Isak Järnström och Elias Didriksson som är ledamöter i barnens fullmäktige, har paus och äter lunch i matsalen på Nils Holgerssongymnasiet. Foto: Catharina Nilsson
Dharma Grimfrost på buf, barn- och ungdomsfullmäktige i Skurup. Hon vill ha mer tid att äta för att bli mätt.

Så ska matsvinnet minska i skolorna

Skurup Det var massor av händer som viftade i fullmäktigesalen när frågan om skolmaten lyftes.
Nu vänder sig de vuxna till barnen för att få matsvinnet att minska.

Det var vid senaste buf-mötet, barn- och ungdomsfullmäktige, som frågan om hur kommunen kan minska matsvinnet lyftes. Hållbarhetssamordnare Karolina Johnsson besökte eleverna under mötet och berättade att hon drar i gång en undersökning och behöver elevernas hjälp.

Det blev en mycket engagerad respons från barnen. Den ena efter den andra räckte upp handen och ville berätta om sin matupplevelse, synpunkter, tips och särskilda händelser.
– Ibland har vi hittat skräp i maten, plastbitar i ketchupen och foliebitar i salladen, säger en tonåring och får genast medhåll av flera andra som sitter en bit därifrån och går i en annan skola.
Andra elever påtalar att maten inte räcker för att lågstadiebarnen tar för mycket av goda saker, som minimajs. och så är det slut när de äldre kommer.

Flera återkommer till att de har så kort tid på sig att äta att de tror att det är därför som eleverna slänger så mycket mat.
– Vi har bara 15 minuter på oss att äta och det är lite snålt med tid. Jag blir inte mätt, säger Dharma Grimfrost och tillägger att hon tror att det är därför andra slänger delar av måltiden.
– Jag vill att vi får så mycket mat att vi orkar med skoldagen, säger hon.
Albin Evander i 6A påpekar att de fick diplom på Östergårdsskolan förra året för att de slängde minst mat av skolorna i kommunen.
En skolkamrat, Elias Didriksson i 4A, har hört talas om en skola i Stockholm där de fick glass efter maten när de slängde mindre. Det tycker han är en spännande idé.
– Och så tycker jag gott att vi kan få mer mattid, tillägger han.
Hallenborgsskolans elever påpekade att de var nöjda med sin mat.
– Vi har mycket att välja på, förklarade en av eleverna.
Händerna ville aldrig sluta vifta i salen och ordförande Lena Axelsson (S) skruvade på sig och förklarade att hon avskydde att avbryta debatten men att de var tvungna att försöka hålla dagens schema, bland annat för att hinna äta och ta skolbussen därifrån.

Axelsson uppmanade eleverna att ta med sig uppgiften från hållbarhetssamordnaren och sammanställa synpunkterna i ett skriftlig dokument som klassråden ska överlämna till de vuxna. Barnens synpunkter ska sen återges i utredningen om matsvinn och slutsatserna ska införlivas i kommunens kostplan.

Dagens fråga

Det finns tyvärr inga omröstningar för tillfället.

Nyhetsbrev