Nya ungdomsregler hotar Glentons

BROTTNING Nya regler inom ungdomsbrottningen kan få konsekvenser för den årliga rankingtävlingen Glentons Mästarmöte. Bland annat ska det i de yngsta klasserna inte gå att tävla utanför sitt eget distrikt.

Kari Pylkkönen i mästarmötets killbrottningsarrangör, IK Viking i Broby, lovar att det kommer bli en tävling även nästa år medan Pierre Kronvall i tjejarrangerande Sösdala BK är mer tveksam.
Liksom i många andra sporter tänker även brottningen nytt när det gäller sina yngsta utövare.
Bland annat kommer man inte kunna vinna på fall i klasserna knatte och flickor yngre. De allra yngsta kommer dessutom inte få tävla utanför sina egna distrikt. Just det sistnämnda har stor betydelse för Glentons Mästarmöte då arrangörerna inte kommer att kunna ha med den yngsta klassen i tävlingen.
– Det gör att vi kommer att tappa ett 60-tal brottare, vilket betyder att vår tävling inte går ihop rent ekonomsikt, säger Pierre Kronvall i Sösdala BK.
– Men vi kommer inte ta beslut hur det blir förrän i sommar då de kommer att köra det nya förslaget på prov i vår.
Kronvall är dock inte negativ till förändringen.
– Nej, det är bra att det görs något för ett vända den nedåtgående trenden där ungdomar slutar med sin idrott alldeles för tidigt. Men jag tror samtidigt att de flesta barn vill brottas. Det gäller bara att få dem till föreningarna.
Kari Pylkkönen i Viking kan lova att det blir ett Glentons Mästarmöte pojkar i Broby även 2018.
– Det är hundra procent säkert. Jag tycker dock att det är lite tragiskt att knattar inte ska få mäta sina krafter med brottare som är på samma nivå som de själva. Men vi kommer inte att göra något förrän vi vet vad som gäller efter prövotiden i vår. Vi har ju ett fantastiskt koncept. Det finns inte någon annan tävling där brottarna är garanterade att få gå nio tuffa matcher.

×