Mer personal på akuten

ystad Undersköterskor minskar trycket på akuten på Ystads lasarett som lider av underbemanning bland sjuksköterskor.
Det anser Morten Ljungdahl, verksamhetschef för akut och medicin.

– Fler undersköterskorna på akutmottagningen var den omedelbara åtgärden. Vi började redan i våras med det på avdelningarna, säger han.
Han berättar att fler undersköterskor har haft effekten att Ystad lasarett har minskat sjuksköterskornas övertid med 1 700 timmar mellan januari och oktober jämför med samma period förra året. Även hos undersköterskorna har övertiden minskat.
– Vi har diskuterat mycket med facket om hur vi kan gå vidare med detta och vi ser att det har blivit bättre för personalen, säger han.

Morten Ljungdahl har fått en skrivelse från Vårdförbundet som slår larm om ökad stress och en allt större arbetsbörda på grund av brist på sjuksköterskor vilket kan leda till fler sjukskrivningar på akutavdelningen.
– Vi har haft en riskbedömning och tagit fram en handlingsplan tillsammans med Vårdförbundet och Kommunal den 22 november. Det gjorde vi strax innan fackets skrivelse kom in, säger han.

Han anser att situationen går åt rätt håll, bland annat genom att ledningen har lagt fram en plan för att öppna fler vårdplatser.
– Det är ingen tvekan om att ledningen och personalen vill samma sak. Vi vill få fler sjuksköterskor. Det är vårt basproblem. Vi har fått in flera ansökningar till akuten och medicinavdelningen. Det är vår långsiktiga lösning. Under tiden ökar vi antalet undersköterskor.
– Mycket hänger också på hur vi ska bli attraktivare som arbetsgivare och hur vi rekryterar.

Dagens fråga

Tror du att Annie Lööf lyckas få ihop en regering under sin sonderingsrunda?

  • Nej (89%, 969 Röster)
  • Ja (11%, 114 Röster)

Antal röster: 1 083

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×