Jamar katter olika?arkivbild

Katters läten ska kartläggas

Lund Låter kattens ”mjau” likadant i Skåne och Stockholm? Det vill lundaforskare ta reda på i ett pågående forskningsprojekt.

Att människor har dialekter är ingen hemlighet. Tidigare forskning har dessutom visat att även delfiner, elefanter, fåglar och getter låter olika beroende på var de kommer från.

Nu är det katternas tur – i ett forskningsprojekt jämför Susanne Schötz, docent i fonetik vid Lunds universitet, huruvida katter från Lund, Linköping och Stockholm jamar olika.

”Melody in human-cat communication (MEOWSIC)” heter forskningsprojektet som ska undersöka om katter låter olika i olika delar av landet beroende på sina ägares dialekter. Susanne Schötz är ledare för projektet som görs i samarbete med forskare från Linköpings universitet.

I augusti började forskningslaget samla in video- och ljuddata. Bluetooth-mikrofoner sattes fast i katternas halsband för att spela in deras jam­ande i olika situationer. Under hösten har det varit de skånska katterna som spelats in och i vår är det Linköpings- och Stockholms­katternas tur.

Förutom huruvida katternas jamande varierar i olika delar av landet, kommer forskarna att studera hur katternas intonation skiftar i olika situationer. Forskarlaget ska även titta på hur kattägarna kommunicerar med sina katter i olika situationer samt huruvida katternas läten skiftar beroende på om de jamar på en människa eller på en annan katt.

Forskarna vill även få svar på huruvida katterna uppfattar olika röster, till exempel barn- och vuxenröster, olika, om katterna lyssnar olika på till exempel röster de känner igen samt huruvida det spelar någon roll på vilket sätt man tilltalar en katt.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Tror du att Annie Lööf lyckas få ihop en regering under sin sonderingsrunda?

  • Nej (89%, 969 Röster)
  • Ja (11%, 114 Röster)

Antal röster: 1 083

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×