Stig Ekanders barn Hans Ekander och Ida Lundblad överlämnade en av pappans donerade figurer till museiföreningens ordförande och utställningen var därmed invigd.Foto: Erika Dahlin Jönsson
Eve Olsson har tagit fram information, fotografier och tidningsurklipp till utställningen om Stig Ekander. Här ett foto från när Ekander mönstrade ombord på Stella Marina.
Stig Ekander som cykelbud utanför Eslövs högre allmänna läroverk.
Eve Olsson minns sin gamle vän.
Från 1969 till 2006 drev Stig Ekander Föjers foto som låg vid Stora torg.
I dag har lokalen blivit en frisersalong.
Harriet Johnsdotter och Hans Månsson är med i Eslöfs museiförenings utställningsgrupp.
Hans Månsson rättar till ett podium.

Eslövsfotograf hyllas på museet

Eslöv Under lördagen invigdes en utställning om Eslövsfotografen Stig Ekander på Eslövs stadsmuseum.
– Vi skulle verkligen önska att han såg utställningen vi har här i dag, sa Stig Ekanders dotter Ida Lundblad.

Den prisade fotografen Stig Ekander gick bort i augusti i år. Tills i mitten av januari nästa år kommer utställningen ”Vi minns Stig” pågå på Eslövs stadsmuseum.

Fotografier, texter och gamla tidningsurklipp om Eslövsfotografen pryder nu väggarna i två av rummen på museet. Där finns även flera Henning Åkerman-figurer som Stig Ekander testamenterade till Eslöfs museiförening. Fotografens barn Hans Ekander och Ida Lundblad var under lördagen på plats för att inviga utställningen.
– Vi delade honom med Eslöv. Han älskade Eslöv, sa Ida Lundblad i sitt invigningstal.

1952 började Stig Ekander jobba på Föjers foto vid Stora torg. Från 1969 och fram till dess stängning 2006 var det han som drev studion.
– Alla Eslövsbor har varit hos Stig och blivit fotograferade, sa Kenneth Malmström, ordförande i Eslöfs museiförening, under lördagen.
Stig Ekander fotograferade bröllop, dop och konfirmationer – men även, enligt Ida Lundblad, i vardagliga situationer och det som ingen annan fotograferade.
– När vi var på semester och alla andra turister stod på en rad och fotograferade någon staty, ställde han sig åt andra hållet och fotade turisterna. Det är rätt målande, sa Ida Lundblad under invigningen.

– Han brydde sig inte alls om vad folk tyckte. När man var liten tyckte man att han var lite väl mycket sig själv ibland, fortsatte Hans Ekander.
Eve Olsson är det som samlat ihop informationen, fotografierna och tidningsurklippen till utställningen. Eve Olsson, som förut jobbade som journalist på Skånska Dagbladet, kände Stig Ekander i många år.
– Vi lärde känna varandra när han började på Föjers, sa Eve Olsson på lördagen.
”Få kan domptera som han – fnissiga och spralliga människor blir som vax i hans hand” var rubriken till en artikel Olsson skrev i Skånskan när Ekander fyllde 60 år. ”Han kändes alltid närvarande. Därför är det svårt att fatta att han är borta” har Olsson 24 år senare skrivit i minnesorden på utställningen.

Läs mer:

Dagens fråga

Är du nöjd med din lön?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×