Mahfozullah Ganji - eller Maffe – satsar på att bli sjuksköterska.Foto: Håkan Jacobsson
Mahfozullah Ganji - eller Maffe – satsar på att bli sjuksköterska. Foto: Håkan Jacobsson
Mahfozullah Ganji - eller Maffe – satsar på att bli sjuksköterska. Foto: Håkan Jacobsson
Mahfozullah Ganji - eller Maffe – satsar på att bli sjuksköterska. Foto: Håkan Jacobsson

Energiknippe som blev Årets volontär

PRISVÄRD. Mahfozullah Ganji - Maffe kallad – från Lund har utsetts till Årets volontär. En glädjespridare med aldrig sinande energi, som alltid ställer upp. Så beskrivs han av den som föreslog honom till utmärkelsen.

I år är första gången utmärkelsen Årets volontär delas ut. Den som gör det är Volontärbyrån, som startats för att förmedla kontakter mellan människor som vill engagera sig ideellt och organisationer som behöver volontärer till sin verksamhet. Det gör de via en webbsida.

Årets volontär utses egentligen inte för att man vill lyfta fram en enskild person; syftet är att uppmärksamheten ska göra att ljus faller även på alla andra som utför ideellt arbete.
Olika organisationer har uppmanats att föreslå namn, och bland 110 förslag hade Volontärbyrån nominerat sju personer, verksamma på olika ställen i landet, De representerar många olika typer av verksamhet. I går, tisdag, kungjordes att Mahfozullah Ganji blir den förste som får den här äran. Att man valt den dagen är för övrigt ingen tillfällighet; den 5 december är sedan 1985 FN:s dag för att uppmärksamma ideellt arbete för social och ekonomisk utveckling.
Mahfozullah Ganji, till vardags kallad Maffe, är en 17-åring från Lund och med i organisationen Tamam. Tack vare ett femtiotal volontärer kan den skapa mötesplatser och arrangera aktiviteter av olika slag för ungdomar – med grundtanken att umgänge och kontakter ökar förutsättningarna för förståelse människor emellan.
– Jag blev lite chockad, säger Mahfozullah Ganji om vad han kände när han i fredags fick reda på att han är en av dem som kan bli Årets volontär.

Han berättar att han läste igenom motiveringen till förslaget och att det sakta gick uppför honom att det faktiskt var han själv som avsågs.
Det var inskickat av Sanna Asp, organisationsutvecklare på Tamam. Hon skrev på personalens vägnar. Där står många lovord, hon kallar honom en inspirationskälla och skriver att han är inblandad i det mesta Tamam i Lund gör. Att han utför mycket arbete som inte syns utåt och därmed inte alltid uppmärksammas, Sedan i februari sitter han också i styrelsen för Tamam i Lund.
Mahfozullah Ganji kom själv i kontakt med Tamam när han kom till Sverige från Afghanistan. Han berättar att han kommer från ett område nära huvudstaden Kabul och att det var i början av oktober 2015 som han lämnade landet, tillsammans med en kusin.

När du läser det här är det två år och ett par dagar sedan han kom till Sverige och Malmö, sedermera har hemstaden blivit Lund, och här tänker han sig sin framtid.
Han berättar att han går en språklinje – till hösten hoppas han kunna börja på gymnasiets vårdprogram:

– Jag vill bli sjuksköterska. Det sade jag till Migrationsverket redan när jag kom hit, och det har jag sagt till alla som frågat mig. Jag ändrar mig inte.
– Jag vill gärna hjälpa människor, ger han som förklaring till sitt yrkesmål.
Bland skolämnena nämner han matte och svenska som favoriter.
Han ser knappt några likheter alls mellan sitt modersmål dari och svenska.
– De skiljer sig nästan helt.

Men han har kommit en bra bit med sin svenska.
– Jag går på språkkafé varje lördag och hos Tamam måste jag snacka svenska, svarar han på den kommentaren.
Han har svårt att ge ett mått på hur många timmar han lägger på sitt arbete för Tamam. Men det är uppenbarligen en hel del. Han representerar föreningen vid mässor, deltar på möten med kommunen, värvar medlemmar, anordnar träffar för aktiva i föreningen – bland annat. Härom helgen var han på kurs för Tamamare i Skrylle.

Mahfozullah Ganji – eller Maffe – hinner med annat också. Han rider flera gånger i veckan och spelar basket i Eos – båda är intressen han fått genom kontakterna med Tamam, där han nu är en av dem som organiserar fotbollsverksamheten.

Han blev, som sagt, förvånad när han fick reda på att han är en av sju kandidater till Årets volontär. Vilket pris han i så fall skulle kunna få vet han ännu inte när vi talas vid:
– Det är att få utnämningen som är stort – priset är inte så viktigt.
Det han vinner är äran. Dessutom får vinnaren och den organisation hen representerar ett presentkort på 5 000 kronor att köpa fika för. För att fira på ett eller annat sätt.

Namn: Mahfozullah Ganji.
Ålder: 17 år
Yrke: Studerande
Bor: Lund – och där tänker han sig sin framtid också.
Intressen: Ridning, basketboll
Aktuell: Utsågs på tisdagen till Årets volontär för sitt arbete för ungdomsorganisationen Tamam. Den föddes i Lund 2008 och finns nu också i Malmö, Stockholm, Göteborg, Uppsala och Tranås. Syftet är – enkelt uttryck – att skapa förutsättningar för unga människor att mötas.
Kandidater till Årets volontär
Rubina Abbas, ansvarig för ungdomskaféet i Våga Hjälpa, Stockholm.
Simon Billemar, engagerar sig mot machokultur och för killars psykiska hälsa i Under Kevlaret, Vadstena.
Ram Cornejo, ledarutbildare i Löparakademin, Stockholm.
Mahfozullah Ganji, styrelseledamot i Tamam Lund, Lund.
Marie Ganters, styrelseledamot, utbildare och föreläsare i Spädbarnsfonden, Dalarna.
Aline Groh, ledare för fritidsverksamhet för unga med funktionsnedsättning i Funktionsrätt Östergötland, Linköping.
Karin Hendahl, valberedare och medlemsregisteransvarig i Svenska Ödemförbundet, Stockholm.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Tror du att Annie Lööf lyckas få ihop en regering under sin sonderingsrunda?

  • Nej (89%, 969 Röster)
  • Ja (11%, 114 Röster)

Antal röster: 1 083

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×